Linkovi

Započeli napadi na ciljeve Afganistanu (7/10/01) - 2001-10-07


Sjedinjene Države su otpočele vojni napad protiv vojnih postrojenja i logora za obuku terorista koje vodi Osama bin Laden. U glavnom afganistanskom gradu Kabulu čuje se veliki broj eksplozija i pucnjeva, struje i telefonskih veza nema.

Sjedinjene Države i Britanija započele su zajedničku vojnu akciju protiv talibanskog režima i terorističkih ciljeva. Agencije javljaju o eksplozijama u gradu Jalalabadu na sjeveru zemlje, te na jugu u gradu Kandaharu gdje se nalazi zapovjedništvo talibanske milicije. I čelnik talibana Mula Muhamed Omar živi u Kandaharu.

Prva je eksplozija odjeknula oko 8 sati i 57 minuta u subotu uvečer po afganistankom vremenu. Pet je snažnih eksplozija potreslo Kabul, a na nakon toga talibani su započeli s protuzračnom paljbom. Jedan talibanski dužnosnik javio se telefonom u Pakistan – napadnuti smo. Bombe padaju u južnom dijelu Kabula i mi odgovaramo vatrom, ali vidim veliki dim u blizini zračne luke - kazao je taj Afganistanac.

Očevici kažu da je Kandaharu počela panika medju stanovništvom. Uništeno je nekoilko zapovjednih mjesta i položaja u blizini zračne luke. Talibani su danas priopćili da su poslali oko deset tisuća boraca na sjever zemlje uz granicu s Uzbekistanom, a predsjednik Pakistana Pervez Musharaf svakog se časa treba obratiti naciji. U Pakistanu traju prosvjedi protiv američkih napada, ali vlada te zemlje ne odobrave te proteste.

Bush se obratio naciji

Ovdje u Washingtonu sat nakon prvog napada Predsjednik Bush se obratio naciji: "Po mom naredjenju oružane snage Sjedinjenih Država otpočela je napade na al-Qaidine terorističke logore i vojna postrojenja talibanskog režima u Afganistanu!"

Predsjednik je naglasio da se američkim snagama prvom valu napada pridružila Britanija te da će druge zemlje sudjelovati idućih dana kroz mnoge aktivnosti: "Dobili smo podršku cijelog svijeta!"

U kratkom obraćanju naciji predsjednik je pozvao na strpljenje te je naglasio da će američke žrtve biti neophodne. Medjutim, naglasio je gospodin Bush – Sjedinjene države se neće kolebati i bit će uspješne! Predsjednik je naglasio da će vojni napadi biti praćeni dostavom hrane i medicinskih potrepština koje trebaju stanovnici Afganistana. Naš su cilj talibani, vladajući režim u Afganistanu koji pruža utočište Osami bin Ladenu.

Prema navodima jednog dužnosnika Pentagona krstareće rakete Tomahawk lansirane su američkih i britanskih brodova uključujući i američke podmornice u Arapskom moru. Američka je vojska u stanju pripravnost kakvom je bila posljednji put tijekom Perzijskog zaljeva prije jednog desetljeća. Razmješteno je preko 30 tisuća vojnika, preko 300 zrakoplova i dvije borbene skupine predvodjenje nosačima zrakoplova.

XS
SM
MD
LG