Linkovi

Ministar obrane Jozo Radoš traži smjenu generala Petra Stipetića (6/10/01) - 2001-10-06


Od predsjednika i vrhovnog zapovjednika hrvatskih Oruzanih snaga Stipe Mesica ministar obrane trazi smjenu nacelnika Glavnog stozera HV. Predsjednik Stipe Mesic najavio skoro donosenje odluke.

Ministar obrane Jozo Rados ponovio je danas zahtjev za smjenom nacelnika Glavnog stozera HV generala Petra Stipetica zbog komentiranja politickih odnosa u drzavi.

"Ne moze u suvremenom demokratskom drustvu vojnik istupati javno bez znanja ministra obrane i govotiti politicka stajalista. To se ne smije dogadjati", izjavio je novinarima na proslavi 144. brigade HV u Sesevetama kraj Zagreba.

Smjenu koju uvjetuje svojim odlaskom, Rados je zatrazio nakon ocjene generala Stipetica da bi usvajanje prijedloga, kojim se vojnoobavjestanim sluzbama omogucava prisluskivanje civila, znacilo uvodjenje vojne diktature. Nedopustivom je ocjenio i izjavu nacelnika Glavnog stozera da je vojarna u Bjelovaru oslobodjena zahvaljujuci vojnicima koji nisu poslusali zapovjed o prekidu napada koju je izdao bivsi predsjednik Franjo Tudjman.

Zahtjev za smjenom nacelnika Glavnog stozera ministar obrane uputio je predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku hrvatskih Oruzanih snaga Stipi Mesicu.

"Kada sam dosao u ured nasao sam pismo ministra Radosa, moram utvrditi sve relevante cinjenice, a onda cu donijeti odluku," izjavio je predsjednik Mesic drzavnom radiju po povratku iz Bugarske.

Kao vrhovni vojni zapovjednik koji imenuje i razrijesava duznosti nacelnika Glavnog stozera predsjednik Mesic ima tri mogucnosti - ignorati pozljednju u nizu svadja izmedju ministra i nacelnika Glavnog stozera, razrijesiti ili umiroviti generala Petra Stipetica. Nacelnik Glavnog stozera ima uvjete za mirovinu a i sam je nedavno izjavio da ce se povuci ako se ne realiziraju njegove ideje o preustroju i modernizaciji HV.

XS
SM
MD
LG