Linkovi

Zasjedanje Glavne skupštine UN-a o terorizmu zaključeno bez nove rezolucije (6/10/01) - 2001-10-06


Glavna skupština Ujedinjenih naroda završila je jednotjedno zasjedanje posvećeno terorizma, ali nije donijena novu rezoluciju o tom problemu.

Tijekom jedanaest sastanaka održanih u pet dana, čulo se puno govora. Točnije, o terorizmu su govorili predstavnici čak 167 zemalja članica Ujedinjenih naroda. To je, inače, rekordni broj govornika koji je u Glavnoj skupštini sudjelovao u raspravi o jednoj temi. Zemlje su jednoglasno osudile terorističke napade na Sjedinjene Države izvršene 11. rujna, iako je većina arapskih izaslanstava naglašavala razliku izmedju terorizma i otpora okupaciji.

Izrael je, medjutim, oštro osporavao pravljenje takve razlike. A na kraju svih održanih govora, Glavna skupština nije donijela nikakvu novu rezoluciju o terorizmu. Glasnogovornik skupštine – Jan Fischer – izjavio je da je skupština već usvojila rezoluciju kojom se osudjuju napadi na Sjedinjene Države, te da je Vijeće sigurnosti takodjer izglasalo dvije rezolucije o terorizmu. On je, medjutim, dodao da bi jedno od skupštinskih tijela moglo predložiti još jednu rezoluciju kroz nekoliko tjedana.

XS
SM
MD
LG