Linkovi

Ministar obrane Donald Rumsfeld zaključio turneju po pet zemalja Srednjeg Istoka i središnje Azije (6/10/01) - 2001-10-06


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld vraća se u Washington nakon višednevnog boravka u pet zemalja Srednjeg Istoka i središnje Azije, gdje je dogovarao suradnju u zajedničkoj kampanji koju su protiv terorizma pokrenule Sjedinjene Države.

Prije polaska iz Turske, zadnje postaje na turneji po pet zemalja Srednjeg Istoka i središnje Azije, gospodin je Rumsfeld na tiskovnoj konferenciji prvi put službeno potvrdio da su američki dužnosnici u vezi ne samo s afganistanskim oporbenim grupama na sjeveru zemlje, nego i u južnim područjima Afganistana. Gospodin je Rumsfeld naglasio odlučnije nego bilo kada ranije da se Sjedinjene Države nadaju da će upravo te oporbene grupe odigrati ključnu ulogu u uništavanju terorističke mreže Osame bin Ladena.

“Mi vodimo razgovore i sa snagama na sjeveru i sa snagama na jugu, imajući na umu da je u njihovom interesu budućnost njihove zemlje; mi se, naravno, nadamo da će oni uspjeti razbiti terorističku mrežu koja se u velikoj mjeri proširila u njihovoj zemlji.”

Prije posjeta Turskoj, američki ministar obrane boravio je Saudijskoj Arabiji, Omanu, Egiptu i Uzbekistanu. A na putu za Uzbekistan je i tisuću pripadnika elitnih jedinica 10-te planinske divizije američke vojske. Vijest o njihovom razmještanju priopćio je dužnosnik, koji je stigao u tu zemlju kao dio pratnje ministra obrane Rumsfelda.

Rangeri su stavljeni u stanje visoke borbene spremnosti za moguće razmještanje u regiji nakon prošlomjesečnih terorističkih napada. Uzbekistanski predsjednik Islam Karimov dozvolio je već ranije Sjedinjenim Državama korištenje zračnog prostora njegove zemlje, a u međuvremenu, Washington je postigao i sporazum o razmještanju američkih kopnenih snaga u Uzbekistanu. … Sovjetske su snage – da podsjetimo - upravo iz Uzbekistana krenule u napad na Afganistan 1979, a, nakon poraza, istim su se putem povukle deset godina kasnije.

XS
SM
MD
LG