Linkovi

Tisuću američkih vojnika ide u Uzbekistan (5/10/01) - 2001-10-05


Tisuću pripadnika elitnih jedinica američko pješaštva upućeno je u Uzbekinstan, zemlju koja graniči s Afganistanom. Američki dužnosnici kažu da se tisuću pripadnika 10-te planinske divizije nalazi na putu za Uzbekistan. Vijest o njihovom razmještanju priopćio je dužnosnik, koji je stigao u tu zemlju kao dio pratnje ministra obrane Rumsfelda. Rangeri su stavljeni u stanje visoke borbene spremnosti za moguće razmještanje u regiji nakon prošlomjesečnih terorističkih napada.

Uzbekistanski predsjednik Islam Karimov dozvolio je već ranije Sjedinjenim Državama korištenje zračnog prostora njegove zemlje, a u međuvremenu, Washington je postigao i sporazum o razmještanju američkih kopnenih snaga u Uzbekistanu. Gospodin Rumsfeld priznao je da su Sjedinjene Države do sada imale prilično ograničene kontakte s Uzbekistanom, no ukazao je da su dužnosnici dvije zemlje u proteklih nekoliko dana u više navrata razgovarali.

Sovjetske su snage upravo iz Uzbekistana krenule u napad na Afganistan 1979, a, nakon poraza, istim su se putem povukle deset godina kasnije. Ministar obrane Rumsfeld je tijekom tjedna razgovarao s omanskim sultanom Qaboosom i s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom, u nastojanju da ojača podršku za američku kampanju protiv terorizma u zemljama koje strahuju da bi američka akcija mogla obuhvatiti i Irak. Takvu bi opciju, naime, arapski čelnici teško podržali. Ministar Rumsfeld trebao bi danas, prije povratka u Sjedinjene Države, nakratko posjetiti i Tursku.

XS
SM
MD
LG