Linkovi

NATO-savez se poziva na Članak 5 (5/10/01) - 2001-10-05


Sjedinjene države su prezentirale saveznicima u NATO-savezu “jasne i uvjerljive dokaze” koji ukazuju na upletenost Osame bin- Ladena i njegove mreže al-Qaida u terorističke napade na Svjetski Trgovinski Centar i Pentagon. Glavni tajnik NATO-saveza George Robertson izjavio je da su saveznici zaključili da su napadi upravljani iz inozemstva te da su obuhvaćeni Člankom 5 Povelje NATO-saveza o samoobrani. Ovo je prvi puta u 52-godišnjoj povijesti saveza da se poziva na Članak 5.

Članak 5 osigurava da se, ukoliko jedna članica NATO-a bude žrtva oružanog napada, smatra da je oružani napad izvršen na sve članice. Svaki je saveznik potom obvezan pomoći. Kako je to rekao glavni tajnik NATO-saveza George Robertson, Sjedinjene Države “mogu se osloniti na punu podršku svojih 18 NATO-saveznika u kampanji protiv medjunarodnog terorizma.”

Izmedju ostalog, saveznici Amerike u NATO-savezu suglasili su se dijeliti obavještajne informacije o terorističkim prijetnjama, otvoriti svoje zračne prostore za prelete američkih vojnih zrakoplova, te dati američkim snagama pristup u svojim zračnim i pomorskim lukama. Oni će takodjer pružiti dodatnu zaštitu američkim vojnim i diplomatskim objektima na svom teritoriju, te zamijeniti američke postrojbe ukoliko ih se, eventualno, bude moralo povući s Balkana.

Uz to, Britanija je uputila više od dvadeset ratnih brodova u Perzijski zaljev i Omansko more, a više od 20 tisuća britanskih vojnika upućeno je u Oman na vojne vježbe. Britanski premijer Tony Blair izrazio je snažnu podršku naporima predvodjenim Sjedinjenim državama da se obračuna s teroristima bin-Ladenove al-Qaide i onima koji im pružaju utočište. On je rekao: “Mi ćemo postaviti zamku talebanskom režimu. Izbor mu je da preda bin-Ladena ili da preda vlast”. On je upozorio da bi se vojnom akcijom “eliminiralo talebansko naoružanje, prekinulo opskrbu i ciljalo njihove postrojbe.”

U medjuvremenu, drugi NATO-saveznici, uključujući Španjolsku, Njemačku i Francusku, pritvaraju osumnjičene za terorizam u nastojanju da razbiju al-Qaidinu mrežu terorističkih ćelija diljem svijeta.

Kako je to rekao britanski premijer Tony Blair: “Nema kompromisa s teroristima. Naš izbor je da ih pobijedimo ili da oni nas pobijede – a pobijediti ih moramo."

XS
SM
MD
LG