Linkovi

Gradonačelnik Giuliani o terorizmu (5/10/01) - 2001-10-05


Po prvi put u gotovo pola stoljeća, gradonačelnik grada New Yorka govorio je u Ujedinjenim Narodima. New York je bio primarna žrtva razornih terorističkih napada od 11. rujna. Više od pet tisuća muškaraca, žena i djece iz osamdeset zemalja svijeta je ubijeno, a tisuće su ranjene u napadima na Svjetski Trgovinski Centar. Teroristi su takodjer napali Pentagon, pokraj Washingtona.

Kako je to rekao gradonačelnik Rudolph Giuliani: “Sada nije vrijeme za daljnje proučavanje ili pak nejasna uputstva. Dokaz terorističke nehumanosti i brutalnosti – u svom nasrtaju na život i koncept mira – leži pod ruševinama Svjetskog Trgovinskog Centra.”

Sjedinjene Države predvode veliku kampanju za eliminaciju terorizma. Deseci zemalja koje podržavaju ovu kampanju znaju da su oni koji se uključuju u terorizam neprijatelji poštenih ljudi i zakonitih društava bilo gdje u svijetu. Gradonačelnik Giuliani je istaknuo: “Glede pitanja terorizma – Ujedinjeni narodi moraju povući crtu. Era moralnog relativizma izmedju onih koji se bave terorizmom i onih koji ga podržavaju i zemalja koje ustaju protiv njega, mora se okončati. Moralnom relativizmu nema mjesta u ovoj debati.”

Gradonačelnik Giuliani pozvao je Ujedinjene Narode da poduzmu korake protiv zemalja koje podržavaju terorizam te izolaciju zemalja koje ostanu neutralne. “S jedne strane”, rekao je on, “demokracija, vladavina zakona, poštivanje ljudskog života, a s druge tiranija, ubojstva bez sudjenja i masovna ubojstva. Nema prostora za neutralnost u pitanjima terorizma. Ili ste s civilizacijom, ili ste s teroristima.”

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih Naroda poduzelo je važan korak jednoglasnim usvajanjem rezolucije kojom se zabranjuje pružanje pomoći teroristima. Rezolucijom se traži od zemalja da uskrate utočište bilo kome tko financira ili počini teroristički napad. Zabranjuje se i pružanje političke, vojne i financijske podrške grupama osumnjičenim za terorističke aktivnosti.

Kako je to rekao gradonačelnik Giuliani: “Nije to pitanje odmazde ili osvete. Radi se o pravdi koja vodi prema miru. Jedini prihvatljivi rezultat je potpuno i totalno iskorijenjivanje terorizma.”

XS
SM
MD
LG