Linkovi

Zagreb: Izjava o borbi protiv terorizma (4/10/01) - 2001-10-04


Današnjom Izjavom vlada i formalno iskazuje da se Hrvatska obavezala na borbu protiv terorizma unutar koalicije koju okupljaju SAD. Predstavljajući je, premijer Ivica Račan kazao je da će Hrvatska sudjelovati u svim antiterorističkim aktivnostima koje će voditi EU i NATO, te organizacije kojih je Hrvatska članica - Ujedinjeni narodi, Organizacija za evropsku sigurnost i suradnju, Vijeće Evrope, Interpol i Partnerstvo za mir.

"Vlada je ponudila potporu SAD pri ublažavanju posljedica terorističkih napada. Održavamo redovne kontakte s vladom SAD i razmjenjujemo informacije koje bi mogle koristiti u okviru širih aktivnosti prikupljanja podataka vezanih uz terorističke aktivnosti", rekao je Račan.

Resornim ministarstvima vlada je naredila izradu analiza i mjera o političkim, financijskim, pravosudnim i sigurnosnim aspektima uključivanja u konkretne aktivnosti na suzbijanju terorizma.

Ministarstva su zadužena i da u što kraćem roku dovrše postupke za pristupanje međunarodnim konvencijama i drugim međunarodnopravnim instrumentima borbe protiv terorizma.

Prvi korak Hrvatska je napravila prihvaćanjem poziva na Evropsku konferenciju koja će se na temu borbe protiv terorizma 20. listopada održati u Bruxellesu.

Premijer Račan kazao je da su nakon napada na SAD, hrvatsko pravosuđe i policija intezivirali suradnju sa susjednim državama. U Hrvatskoj se pojačano kontroliraju granični prijelazi, aerodromi i vitalni objekti.

XS
SM
MD
LG