Linkovi

Smećem do umjetnosti (4/10/01) - 2001-10-04


Odlagališta smeća stvaraju plinove, nastale raspadanjem otpadnih tvari. Ti se plinovi, - s punim pravom! -, smatraju rizikom po zdravlje ljudi i kvalitetu okoliša. No, već godinama, velika odlagališta otpada u Sjedinjenim državama te plinove koriste kao izvore energije. U posljednje vrijeme, međutim, taj trend slijede i manja mjesta, čija su odlagališta relativno malena i ne stvaraju velike količine energije.

Možda ne velike – ali dovoljne za manje projekte! Recimo – zagrijavanje staklenika! Ponekad, nešto topline čak i pretekne. Kao što je slučaj u mjestu Penland, u planinskom dijelu savezne države Sjeverna Carolina. Tamošnji su stanovnici, ustanovivši da imaju i više energije nego što je potrebno njihovim staklenicima s povrćem i ukrasnim biljem, razmislili kako bi ju mogli najbolje iskoristiti.

Odgovor se više-manje ponudio sam: čitavo područje oko Penlanda poznato je po tradicionalnim zanatima. Prema tome, napravljeni su studiji za one zanate čija je potrošnja energije posebno velika i opterećuje oskudne budžete malih radionica. Trenutno, u nekoliko radionica rade dva staklopuhača i tri grnčara.

Greg Fiddler, umjetnik-staklopuhač, kaže nam da njegove peći troše, preračunato u kupovno gorivo, više od tisuću dolara mjesečno. Grnčarove peći za pečenje keramike isto tako troše goriva u vrijednosti od 600 do 700 dolara mjesečno. Ovdje, uz odlagalište smeća, gorivo je za sve njih potpuno besplatno.

Kako nam kaže organizator ovog projekta, Terry Woodruff, tehnički gledano, iskorištavanje manjeg odlagališta za smeće nije komplicirano. Na sedam mjesta, prosječno na dubini od 23 metara unutar smetlišta, postave se sakupljači plina. Svi su povezani u središnji cjevovod i izlaze tjerani vlastitim tlakom. Na kraju cjevovoda, plin se dijeli na glavne potrošače. U ovom slučaju – keramičarsku peć, staklopuhačku opremu, te na grijače vode, koja grije staklenike.

Troškovi inicijalne instalacije bili su pokriveni iz nekoliko grantova usmjerenih na razvitak male privrede. Projekt se čak pokazuje i isplativim – inicijalni povrtni staklenici u međuvremenu su prošireni na širok asortiman ukrasnog bilja, kao i sadnica za alternativne poljoprivredne usjeve. Uz to, kažu nam u Penlandu, recikliranje plina iz odlagališta smeća, u smislu zaštite okoliša, jednako je uklanjanju 20 tisuća vozila sa cesta Sjeverne Caroline!

XS
SM
MD
LG