Linkovi

320 milijuna dolara humanitarne pomoći Afganistanu (4/10/01) - 2001-10-04


Predsjednik Bush je danas objavio izdvajanje 320 milijuna humanitarne pomoći narodu Afganistana. Predsjednik je ovo rekao tijekom posjeta Državnom tajništvu, rekavši da će se ovim pomoći stanovništvu te zemlje da se pripremi za dolazak zime. Predsjednik Bush je rekao da se ovim želi pokazati da je Washington prijatelj afganistanskog naroda.

Gospodin Bush je prošli tjedan odobrio inicijalni paket pomoći u vrijednosti 25 milijuna dolara za afganistanske izbjeglice, koji u tisućama bježe iz zemlje kako bi izbjegli da se nadju u unakrsnoj vatri ukoliko Sjedinjene Države pokrenu vojnu akciju zbog terorističkih napada izvršenih 11. rujna.

Pakistan zadovoljan dokazima

Pakistanski dužnosnici tvrde da su od Sjedinjenih država primili dovoljno dokaza da bi se moglo optužiti odgovorne za terorističke napade na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. Kako iz Islamabada izvješćuje Jim Teeple, pakistanski dužnosnici takodjer kažu da bi te dokaze trebalo podijeliti s drugim zemljama.

Dan nakon što su pakistanski dužnosnici primili opsežnu informaciju s dokazima koji povezuju Osamu bin-Ladena s terorističkim napadima od 11. rujna.

Glasnogovornik pakistanskog ministarstva vanjskih poslova Riz Mohamed Khan izjavio je da su dokazi uvjerljivi. "Ovaj materijal zasigurno pruža dovoljan temelj za podizanje sudske optužnice."

Gospodin Khan je dodao da dokazi podupiru rezolucije Ujedinjenih naroda koje dovode u vezu terorizam s Osamom bin-Ladenom i njegovom mrežom al-Qaida. Do sada su američki dužnosnici predočili dokaze samo bliskim saveznicima te koalicijskim partnerima koje je Washington uključio u svoja nastojanja da talibani izruče bin-Ladena i njegove njegove organizacije.

SAD spremne za obranu od biološkog oružja

Američki ministar zdravstva Tommy Thompson izjavio je da su Sjedinjene Države, općenito gledano, spremne za obranu od bio-terorističkog napada, ali istovremeno priznaje da postoje odredjeni nedostaci. Gospodin Thompson je jučer svjedočio u senatskom pododboru koji razmatra hitno izdvajanje više od milijardu dolara za obranu od eventulanog napada antraksom ili virusom velikih boginja. On je rekao senatorima da vjeruje da je prijetnja biološkim napadom vrlo mala te da Amerikanci ne trebaju kupovati gas-maske ili gomilati zalihe hrane.

Medjutim, američki ministar zdravstva pozvao je na poduzimanje dodatnih mjera, uključujući obuku liječnika kako bi mogli prepoznati ukoliko je takav napad izvršen. Rani simptomi antraxa i drugih bioloških agensa podsjećaju na gripu odnosno prehladu.

XS
SM
MD
LG