Linkovi

Hoće li bolja kontrola granica zaustaviti teroriste? (4/10/01) - 2001-10-04


Američka administracija razmatra načine jače kontrole useljavanja, nakon terorističkih napada od 11. rujna. S druge strane, kako javlja Laurie Kassman, aktivisti za zaštitu prava imigranata traže načine kako da uravnoteže potrebe nacionalne sigurnosti sa zaštitom prava useljenika.

Služba useljavanja i naturalizacije, poznatija kao INS, već godinama pokušava postrožiti graničnu kontrolu i useljeničke zakone kako bi bolje regulirala ulaz useljenika u Sjedinjene Države.

Američka administracija sada tvrdi da su potrebne strože mjere kako bi se ubuduće spriječili teroristički napadi poput onih u New Yorku i Washingtonu, za koje dužnosnici kažu da su ih izveli islamski ekstremisti, od kojih su neki boravili u zemlji s važećim vizama. Administracija traži strožu kontrolu na terminalima zračnih luka. Neki američki zakonodavci predlažu udaljavanje žičane ograde od terminala, kao i elektroničko i policijsko osmatranje uzduž kopnenih granica.

Oštriji zakoni diskriminiraju protiv nekih etničkih skupina?

Demetrios Papademetriou, jedan od osnivača Instituta za politiku migracija, kaže da pojačavanje kontrole na granicama neće nužno zaustaviti potencijalne teroriste, koji imaju čitavu mrežu podrške i financijsko zaleđe. "Pomislite samo koje sve zapreke i teškoće stoje pred neinformiranim i siromašnim, ali odlučnim ilegalnim useljenicima. Unatoč tome, oni uspijevaju ući. Kako bi im tek bilo lako preći granicu kada bi imali sredstva i načine koji su na raspolaganju prospektivnim teroristima?!"

Useljenički aktivisti i čelnici pojedinih zajednica nastoje otkriti pravu ravnotežu između sigurnosti i zaštite prava useljenika. Brinu ih, također, i posljedice do kojih bi moglo doći ukoliko bi se stroži zakoni koristili ponajviše za pojačan nadzor nad određenim etničkim skupinama. Ističu pritom Amerikance arapskog podrijetla, koji se, nakon terorističkih napada od 11. rujna, već osjećaju grupno na udaru. Mnogi biznisi u vlasništvu Arapa bili su napadnuti, a sveučilišta javljaju da su arapski studenti napustili nastavu i vratili se svojim kućama u strahu od zlostavljanja.

Različiti standardi u kaznenom i imigracijskom postupku

U sklopu istrage terorističkih napada, vlada želi da joj se daju ovlasti za vremenski neograničen pritvor ne-državljana, koje želi ispitivati u vezi s napadima, bez da sudu mora pružiti dokaze o njihovoj mogućoj povezanosti s napadima.

Bivši odvjetnik u Službi useljavanja i naturalizacije Paul Virtue upozorava da vlada ne bi trebala koristiti imigracijske prekršaje kao način za pritvaranje osumnjičenika za terorizam. "Različiti standardi važe za kaznene postupke, odnosno imigracijske procedure. Mislim da upravo zato vidimo da je velik broj osoba pritvoren zbog imigracijskih prekršaja, jer možda nema dovoljno dokaza da bi se kaznena odgovornost mogla ustvrditi bez sumnje, ili se, možda, radi o tajnim podacima ili podacima koje je teško koristiti u kaznenom postupku. Upravo zato vidimo da se protiv mnogih osoba, za koje bismo poželjeli da se nađu pred sudom u kaznenom postupku, vode imigracijski prekršajni postupci i potom ih se odstrani iz zemlje."

Uravnotežena politika useljevanja pomaže u borbi protiv terorizma

Imigracijski stručnjaci tvrde da napori Sjedinjenih Država da spriječe terorizam moraju biti uravnoteženi kako bi se izbjeglo nepravedno tretiranje imigranata. Kathy Newland, iz Instituta za politiku migracija, kaže da uravnotežena politika useljavanja, koja štiti prava imigranata, može pomoći i u kampanji protiv terorizma. "Pojačana sigurnost prvenstveno je stvar obavještajnog rada, a ne useljavanja. No, određena vrsta kontrolnih mjera za useljavanje i kontrolu granice može povećati šanse za prikupljanje obavještajnih podataka, koji nam trebaju za identifikaciju i zaustavljanje planova terorista."

Imigracijski stručnjaci predlažu strožu kontrolu protiv prijevara pri izdavanju viza i putovnica, zatim raširenije promatranje dolazaka i odlazaka posjetitelja, kako bi se otkrilo osobe koje ostanu duže nego što im traje viza, te suradnja s drugim vladama u diobi informacija o podnositeljima molbi za davanje azila.

XS
SM
MD
LG