Linkovi

Napadač u Greyhoundovom autobusu imao hrvatsku putovnicu (4/10/01) - 2001-10-04


U udesu autobusa, u američkoj saveznoj državi Tennessee, nakon što je jedan od putnika vozaču prerezao vrat, poginulo je šest putnika, dok ih je 34-oro ozlijedjeno.

Novinska agencija Associated Press tvrdi da su agenti FBI-ja utvrdili da je medju poginulima i napadač, 29-godišnji Damir Igrić, koji je imao pri sebi hrvatsku putovnicu. On je u Sjedinjene Države ušao u ožujku 1999, u Miamiu, s jednomjesečnom turističkom vizom, što znači da je od kraja travnja 1999. ilegalno boravio u Sjedinjenim Državama. Posljednje prebivalište u Hrvatskoj imao je u Slavonskom Brodu, a, prema navodima hrvatske policije i hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu, dva je puta osudjivan za korištenje i prodaju droga, kao i za nezakonito nošenje oružja.

U autobus najveće američke autobusne kompanije Greyhound, Damir Igrić je ušao u Chicagu, odakle je putovao do Orlanda na Floridi.

“On je jednostavno skočio sa svog mjesta, došao do vozača i prerezao mu vrat”- kazao je putnik Carly Rinearson, a FBI tvrdi da je Damir Igric očigledno pokušao sjesti za volan autobusa.

“Vjerujemo da je ovo bila akcija pojedinca. To nije bio teroristički napad” – istaknuo je agent FBI-ja R. Joe Clark.

Jedan od vladinih dužnosnika, koji je želio ostati anoniman, izjavio je da ime Damira Igrića, dakle ime koje je upisano u putovnici, nije na vladinom popisu terorista. Vozač autobusa, koji je preživio napad i kasniji udes, izjavio je da je bio napadnut rezačem, nalik onima kojima su se, kako se vjeruje, koristili otmičari putničkih zrakoplova u napadu na New York i Washington.

Autobus je, nakon napada na vozača, sletio s ceste, 60 milja jugoistočno od grada Nashvilla. U to doba, odmah iza četiri sata ujutro, većina putnika je spavala. Doktor Al Brandon, direktor bolnice u mjestu Manchester, najbliže mjestu udesa, kaže da mu je vozač autobusa ispričao da je napadač bio pristojan, te da je govorio stranim naglaskom. Policajci kažu da je napadač svakih nekoliko minuta zapitkivao vozača koliko je sati i gdje se nalaze, da bi iznenada prišao, zgrabio volan i usmjerio autobus na suprotnu cestovnu traku. Nakon toga autobus je sletio s ceste i prevrnuo se. Autobusna kompanija Greyhound odmah je obustavila sav svoj promet i s cesta diljem Amerike povukla izmedju dvije i dvije i pol tisuće svojih autobusa. Nakon konzultacija sa saveznim i lokalnim dužnosnicima, Greyhound je, poslije sedam sati zastoja, nastavio autobusni promet. Direktor te velike kompanije Craig Lentzsch je naglasio da mu je rečeno da je ovaj tragični incident djelo poremećene osobe! Medju ozlijedjenim putnicima bila je i Elena Wilson, koja je osam i pol mjeseci bila trudna, a, u bolnici je rodila zdravu djevojčicu. Nakon ukazanog tretmana, svi su putnici otpušteni iz bolnice, a jedan od njih – Ricardo Jamal Brooks – izjavio je da je izabrao putovanje autobusom zbog toga što ga je brinula sigurnosna situacija u zračnom prometu!

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Washingtonu od jučer ujutro je, na vlastitu inicijativu, u stalnom kontaktu s FBI-jem kako bi pomogli u rješavanju ovog nemilog slučaja. No, naš izvor, koji želi ostati neimenovan, kaže da još uvijek nisu dobili na uvid putovnicu poginulog napadača, jer je potrebna američkim istražnim organima. Preslikana fotografija s putovnice, koja je poslana iz Tennesseeja faksom, nije dovoljno jasna da bi se sa stopostotnom sigurnošću moglo utvrditi je li zaista riječ o Damiru Igriću ili je možda putovnica bila ukradena. No, vjerojatnost da je putovnica ukradena vrlo je mala i predstavlja samo teoretsku mogućnost.

XS
SM
MD
LG