Linkovi

Napredak u ratu protiv terorizma (4/10/01) - 2001-10-04


Rat protiv terorizma neće biti ni brz niti lak. Medjutim, kako je to rekao američki predsjednik George W. Bush, Amerika je “vojno spremna”. Sjedinjene države su već rasporedile gotovo 30 tisuća vojnika, nosače zrakoplova s pripadajućim borbenim grupama, te nekoliko stotina zrakoplova. Oko 20 tisuća pripadnika pričuvnih snaga pozvano je u aktivnu službu, od ukupno 50 tisuća za koje je dobijeno odobrenje.

Sjedinjene države takodjer postižu napredak na diplomatskom frontu. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je prihvatilo obvezujuću rezoluciju kojom se od svih članica traži da uskrate sredstva ili utočište teroristima. Sjedinjene države dobile su mnoge izraze podrške, uključujući NATO-savez, Asocijaciju Južnoazijskih Država, Organizaciju Islamske Konferencije, te Organizaciju Američkih Država.

Još jedan ključni dio rata predstavlja prekid dotoka novca teroristima, posebice onih u bin-Ladenovoj mreži al-Qaida. Predsjednik Bush je izdao izvršnu uredbu o zamrzavanju sredstava 27 terorističkih grupa, pojedinaca terorističkih čelnika te lažnih dobrotvornih organizacija ili kompanija koje služe kao fasada teroristima. Prema navodima u medijima, više od 100 milijuna dolara sredstava zamrznuto je u bankama diljem svijeta. Kako je to rekao predsjednik Bush, “Mi tek počinjemo”.

Policija i vlasti su takodjer aktivne. Više od četiri stotine osoba je uhićeno ili pritvoreno u Sjedinjenim Državama, zajedno s oko 150 osoba u još 25 zemalja. Medju uhićenima su Zyad Hassan Safarini iz Abu Nidalove terorističke grupe. On je bio upleten u otmicu Pan-Americanovog zrakoplova, 1986, u Karačiju, u Pakistanu. Dvadeset i dvije osobe poginule su u tom terorističkom činu, uključujući i dva Amerikanca. Safarini je nedavno pušten na slobodu nakon četrnaest godina provedenih u pakistanskom zatvoru. Sada se nalazi u rukama američkih vlasti, sučeljen s višestrukim optužbama za ubojstvo i pokušaj ubojstva.

Kako je to rekao predsjednik Bush, “Ponekad ćemo imati uspjeha u kratkom roku, a ponekad trebamo biti strpljivi. ... Medjutim, lekcija iz ovog slučaja, kao i svakog drugog slučaja jest, da Sjedinjene Države neće stati sve dok se ne zaštitimo, naše gradjane i ljude diljem svijeta koji ljube slobodu”.

XS
SM
MD
LG