Linkovi

Zarobljavanje ili likvidacija bin Ladena - težak zadatak (5/10/01) - 2001-10-04


Američka vlada već nekoliko godina nastoje locirati Osamu bin Ladena. Središnja obavještajna služba CIA 1996. godine osnovala je posebni odjel čije je zadatak bio praćenje osame bin Ladena i njegovih suradnika. Nakon terorističkih napada na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji, 1998. godine, američka je ratna mornarica raketama gađala lokacije u Afganistanu i Sudanu, za koje se smatralo da ih koristi bin Laden. Godinu dana kasnije, CIA je – navodi dnevnik Washington Post - uvježbavala skupinu pakistanskih komandosa, koji su trebali zarobiti ili ubiti Osamu bin Ladena. Državno je tajništvo ponudilo višemilijunsku nagradu za njegovo hvatanje.

Kako se čini, svi su ovi napori bili uzaludni. Američke oružane snage završavaju pripreme za vojne udare protiv izgnanog saudijskog ekstremista i njegovih saveznika iz talibanskog režima.

Mir: Smrt u sukobu s Amerikom - bin Ladenov san

Hamid Mir, urednik pakistanskog dnevnika Daily Ausuf, koji izlazi u Islamabadu, je jedan od malog broja novinara koji su intervjuirali Osamu bin Ladena. Gospodin Mir je uvjeren da se bin Laden pripremio za američki napad. "Njega smrt ne plaši. Da se on boji smrt, ne biživio ovakvim životom. On zapravo želi da pogine u borbi protiv Sjedinjenih Država. To je njegov san."

Talibanske vlasti u Kabulu tvrde da je ovaj ekstremist pod njihovim nadzorom, te da je sakriven na teritoriju Afganistana. Hamid Mir kaže da su “i talibani i Osama bin Laden već dugo vremena uvjereni da će ih Sjedinjene Države jednog dana napasti.” To objašnjava i talibansko odbijanje da Washingtonu izruče bin Ladena. "Oni su se za ovo pripremali posljednje tri godine. Izgrađena su mnoga mjesta za skrivanje. Isprobane su sve alternative – ako je napad sa sjevera, odnosno ako se napada s juga. Pripremili su se i za unutrašnju pobunu. Zbog toga u njihovom pristupu cijeloj situaciji nema fleksibilnosti."

Masood: Trebat će logistička potpora iz inozemstva

Talat Masood, umirovljeni general pakistanske vojske, a danas novinski komentator, također upozorava da će vojna akcija protiv bin ladena biti teška, te da će za to trebati određena logistička potpora izvan Afganistana. "Nakon napada, oni odmah odlaze u svoja skrovišta koja će biti teško otkriti. No, s druge strane, oni će se u tom trenutku ipak nalaziti u bijegu. Ako saveznici uspostave u Afganistanu baze, a s druge strane, u napad krene Sjeverni savez, onda će biti lakše locirati ostatke talibana i bin Ladena."

Brojno stanje al-Qaide

S koliko boraca raspolaže bin Ladenova al-Qaida ne zna se sa sigurnošću. Procjene se kreću od tisuću boraca pa do 10 tisuća. Hamid Mir kaže da je al-Qaida posljednjih godina pretrpila velike gubitke, u borbama na strani talibana. "Većina boraca poginula je u borbama sa Sjevernim savezom. Mislim da bin Laden u ovom trenutku raspolaže sa dvije do tri tisuće boraca."

No, radi se o iskusnim borcima, upozorava Hamid Mir. Mnogi od njih bili su na čelu talibanskih postrojbi, amnogi su borbeno iskustvo stekli u okršajima sa sovjetskim okupacionim snagama, još prije 15 ili 20 godina. Hamid Mir zbog toga smatra da će bin Ladenove pristaše za Ameriku biti vrlo težak protivnik.

XS
SM
MD
LG