Linkovi

NATO odobrio zahtjev SAD (4/10/01) - 2001-10-04


NATO savez je formalno odobrio američki zahtjev da se poduzme osam konkretnih mjera za potporu vojnom odgovoru na prošlomjesečne terorističke napade u New Yorku i Washingtonu. Kako iz Brisela javlja Roges Wilkison, Sjevernoatlanski savez odlučio se na taj korak nakon što su Sjedinjene Države dale na uvid dokaze o umješanosti osumnjičenog teroriste Osame bin Ladena u terorističke napade u Sjedinjenim Državama.

Saveznici su dali Sjedinjenim Državama dopuštenje za neograničeno korištenje njihovog zračnog prostora, luka i aerodroma, razmjenu obavještajnih podataka. Europski saveznici dodatno će osigurati američke vojne baze u Europi, te će zamjeniti sve američke vojnike koji bi mogli biti povučeni s Balkana. Oni su također pristali uputiti svoje ratne brodove u područje istočnog Mediterana.

Robertson: Odluka iskazuje odlučnost saveznika

Glavni tajnik NATO saveza George Robertson izjavio je da će takve mjere – poduzete individualno i kolektivno - dati Sjedinjenim Državama više mogućnosti za kampanju protiv terorizma. "Današnje odluke jasno pokazuju odlučnost saveznika i njihovu podršku koaliciji protiv terorizma koju predvode Sjedinjene Države."

Ranije ovog tjedna, NATO savez je formalno aktivirao članak 5. utemeljiteljske povelje prema kojem se napad na jednu članicu smatra napadom na sve.

Egipat neće aktivno sudjelovati u vojnoj kampanji

U sklopu svog puta po više zemalja Srednjeg istoka, američki ministar obrane Donald Rumsfeld doputovao je u Kairo. Egipatski predsjednik Hosni Mubarak izjavio je da njegova zemlje neće preuzeti aktivnu ulogu u vojnoj kampanji protiv terorizma. Egipatski je čelnik upozorio Sjedinjene Države da budu oprezne u odgovoru na terorističke napade od 11. rujna.

Gospodin Rumsfeld ranije se sastao u Omanu sa sultanom Qaboos-om u čijoj se zemlji nalaze velike zalihe američke vojne opreme te zračne baze koje bi mogle biti korištene u slučaju napada na ciljeve u Afganistanu. Nakon Egipta gospodin Rumsfeld će posjetiti Uzbekistan.

XS
SM
MD
LG