Linkovi

Jordan staje protiv terorizma (4/10/01) - 2001-10-04


Većina islamskog svijeta dala je nakon 11. rujna i napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon podršku kampanji protiv terorizma kojoj su na čelu Sjedinjene države. Ove zemlje shvaćaju da su Osama bin-Laden i njegova mreža al-Qaida ubojice koji nisu odani islamu.

Kako je to rekao jordanski kralj Abdulah Drugi američkom predsjedniku Georgeu Bushu tijekom susreta u Bijeloj kući: “Mi ćemo stati uz vas u ovim vrlo teškim vremenima. Mi smo takodjer ponosni na naše prijateljstvo, ponosni smo na odnose koje imamo s vašom zemljom tijekom mnogo, mnogo godina”.

Suprotno propagandi mržnje koju šire ekstremisti, rat protiv terorizma nije rat protiv muslimana ili Arapa. Kako je to predsjedniku Bushu rekao jordanski kralj Abdulah, “Naš rat je rat protiv zla, ne protiv islama. Postoje tisuće muslimana koji se s ponosom nazivaju Amerikancima i oni znaju ono što ja znam – da je muslimanska vjera utemeljena na miru, ljubavi i suosjećanju. Upravo suprotno učenjima organizacije al-Qaida, koja se temelji na zlu, mržnji i uništavanju..”

Kralj Abdulah je rekao da su teroristi protiv muslimanskih načela. “Radi se o borbi protiv zla”, rekao je kralj Abdulah. “Većina Arapa i muslimana”, rekao je on, “udružit će se s našim kolegama diljem svijeta kako bi mogli okončati ovu užasnu pošast medjunarodnog terorizma. Sve što ćete vidjeti bit će jedinstveni front.”

Muslimanske zemlje već daju znakovit doprinos u kampanji protiv terorista. Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija prekinuli su odnose s talibanskim režimom u Afganistanu. Pakistan pomaže u antiterorističkoj kampanji. Pet zemalja Perzijskog zaljeva i Organizacija Islamske Konferencije obvezale su se na borbu protiv medjunarodnog terorizma i kažnjavanje počinitelja.

Većina muslimanskih zemalja zna da ovo nije samo američka borba. Ovo je svjetska borba. Kako je to rekao predsjednik Bush: “Civilizirani svijet staje na američku stranu. Oni shvaćaju da ukoliko teror prolazi nekažnjeno, njihovi vlastiti gradovi, njihovi vlastiti gradjani, možda će biti slijedeći. Teror na koji se ne reagira ne samo da može rušiti zgrade, već može zaprijetiti stabilnosti legitimnih vlada. A ... mi to nećemo dopustiti.”

XS
SM
MD
LG