Linkovi

Amerika odlučna iskorjeniti terorizam (3/10/01) - 2001-10-03


Predsjednik Bush je uputio ministar obrane Donalda Rumsfelda na turneju po nekoliko kjučnih zemalja srednje Azije i srednjeg istoka kako bi sa saveznicima podjelio informacije prikupljene o teroristima. Kako izvješćuuje Scott Stearns, predsjednik Bush je izjavio da je uputio gospodina Rumsfelda u posjet Egiptu, Omanu, Saudijskoj arabiji i Uzbekistanu kako bi ojačao suradnju u globalnoj kampanji protiv terorizma predvodjenoj Sjedinjenim Državama.

Gospodin Bush je rekao da će američki ministar obrane upoznati svoje domaćine s nekim od dosadašnjih nalaza istrage o terorističkim napadima od 11. rujna. Predsjednik je rekao da Afganistan pruža utočište glavno-osumnjičenom za ove napade, Osami bin-Ladenu.

Bush: Pronaći ćemo teroriste

Gospodin Bush je rekao da će ministar Rumsfeld u razgovoru s regionalnim čelnicima ponoviti američku odlučnost da se odgovorne izvede pred lice pravde. "Kad nas ljudi pogledaju u oči, oni moraju znati da smo mi u ovom dugoročno, da ćemo pronaći teroriste i izvesti ih pred lice pravde. Teško je ljudima diljem svijeta razumjeti američku odlučnost. Oni povremeno možda čuju govore i misle da ćemo se zaustaviti na riječima. Ali potrebno je da pogledaju u oči članovima naše admnistracije, da ih čuju kad kažu da je ne samo ovaj predsjednik odlučan, već da je i Amerika odlučna iskorijeniti terorizam, kako bi se osiguralo da legitimne vlade mogu preživjeti dok ulazimo u 21. stoljeće, te da se snažno založimo za slobodu."

Gospodin Rumsfeld će se po prvi put susresti s čelnicima Uzbekistana, koji bi mogao biti ključno područje s kojeg bi se izvodilo anti-terorističke operacije preko granice u Afganistan.

Pripreme za vojnu operaciju "Trajna sloboda"

Glasnogovornica Pentagona Victoria Clarke izjavila je da američke snage nastavljaju zauzimati položaje za provođenje Operacije “Trajna sloboda”. Prema njenim riječima, u području Perzijskog zaljeva razmješteno je oko 30 tisuća američkih vojnika, uz oko 350 borbenih zrakoplova, te dva nosača zrakoplova s njihovim borbenim formacijama. Pentagon je u međuvremenu aktivirao još dvije tisuće i 200 pripadnika pričuvnog sastava.

Glasnogovornica Pentagona također je potvrdila da je u tijeku intenzivno planiranje dostave humanitarne pomoći za narod Afganistana, što se smatra kritično važnim elementom vojnih operacija. Prema njenim riječima, humanitarna pomoć trebala bi pokazati da američke operacije nisu usmjerene protiv naroda, već protiv terorista i njihovih zaštitnika.

Obavještajne službe bile upozorene o mogućnosti napada

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da je administracija predsjednika Busha imala indicije da teroristi možda pripremaju napade na Sjedinjene Države. Gospodin je Powell izjavio New York Timesu da su američke obavještajne službe u zadnjih nekoliko mjeseci primili upozorenja o mogućim terorističkim napadima na američke civile i vojne ciljeve u svijetu. No – kako je dodao – ni ogromni napori uloženi u prikupljanje potrebnih informacija nisu rezultirali dovoljnim informacijama da bi se spriječili prošlomjesečni napadi na New York i Washington.

XS
SM
MD
LG