Linkovi

U BiH se lako ulazi i lako izlazi (3/10/01) - 2001-10-03


U američkom se Kongresu jutros govorilo o američkoj ulozi u misijama Organizacije za sigurnost i suradnju u Evropi, čije su članice i Sjedinjene Države. Jedan od sudionika svjedočenja bio je veleposlanik Robert Berry, koji je donedavno u Bosni i Hercegovini čelnik misije Organizacije za sigurnost i suradnju u Evropi. U svom izlaganju, gospodin Berry osvrnuo se na činjenicu da u Bosni i Hercegovini još uvijek boravi izvjestan broj bivših islamskih boraca, muždahedina, koji su ratovali na strani bošnjačkih snaga.

Robert Berry spomenuo je bivše islamske borce dok je govorio o važnosti reforme sudstva u Bosni i Hercegovini. “Organizacija za sigurnost i suradnju angažirana je u reformi lokalnih policijskih snaga, no napredak na tom polju ne znači ništa dok se ne ostvare promjene u sudstvu i tužilaštvu”, rekao je veleposlanik Berry, koji se u srpnju vratio iz Sarajeva, nakon trogodišnjeg čelništva nad lokalnom misijom OSSE-a.

"Najnoviji primjer dogodio se jučer, kada su S-FOR i policija u blizini Sarajeva uhitili četiri osobe za koje se sumnja da su bili umješani u terorističke aktivnosti. Dvojica uhićenika su iz Bosne i Hercegovine, dvojica su sa Srednjeg istoka. S-FOR je sudjelovao u uhićenju, jer su njihove akcije prijetile S-FOR-u. Međutim, ako se ne provede potpuna istraga, odgovorne ne dovede pred sud i kazni, uhićenje samo po sebi nema velike svrhe" - rekao je u Kongresu Robert Berry.

On je za Glas Amerike izjavio da suci u zemljama regije – bilo u Bosni, Hrvatskoj ili Srbiji – često ne žele kazniti građane vlastite nacionalnosti, ako su stranke u sporu različitih nacija. “Zato se postupak protiv organizatora Hrvatskog narodnog sabora i vodi u Sarajevu” – rekao je Robert Berry.

Berry: Broj stranaca u BiH teško procjeniti

U izjavi za Glas Amerike, veleposlanik Robert Berry je također rekao da je većina islamskih boraca napustila Bosnu prije nekoliko godina – u skladu s jednom od odredbi Daytonskog sporazuma. No, neki su ostali, a stranaca iz muslimanskih zemalja koji gotovo svakodnevno dolaze u zemlju razmjerno je mnogo – kaže veleposlanik Berry.

"U Bosnu i Hercegovinu se jako lako ulazi, i jako lako izlazi. Mnogo ljudi dolazi recimo iz Turske, tako da je teško uopće reći koliko stranaca u zemlji ima. Vijeće ministara je čini mi se jučer najavilo korake kojima bi se pooštrila kontrola granice, te sistem izdavanja viza. No, činjenica jest da je recimo prošle godine, u Turskoj uhapšen jedan od suradnika Osame bin Ladena za kojeg se ustanovilo da je boravio dosta vremena u Bosni."

Važnost stvaranja jedinstvene policije i sudstva

Robert Berry smatra da bi Visoki međunarodni predstavnik – osim političara - trebao suspendirati ili otpustiti i suce koji sude po vlastitim nacionalnim predrasudama, te diskriminiraju protiv građana drugih nacionalnosti. “Do sada je OESS za suce jedino organizirao seminare, na kojim se pokušavalo nekako ih prosvjetliti, no mislim da se problem diskriminacije u sudstvu može rješiti jedino otpuštanjima s posla” – rekao je u američkom Kongresu Robert Berry, bivši čelnik misije OESS-a u Bosni i Hercegovini. On se također založio za stvaranje jedinstvene policije i jedinstvenog sudstva u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG