Linkovi

Ministar obrane Rumsfeld otputovao na Srednji Istok i u središnju Aziju (3/10/01) - 2001-10-03


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld otputovao je na Srednji Istok i u središnju Aziju, dok se u tom području nastavljaju gomilati američke vojne snage.

Ministar obrane Rumsfeld izjavio je da će posjetiti Egipat, Oman, Saudijsku Arabiju i Uzbekistan u okviru kampanje protiv terorista. Gospodin je Rumsfeld rekao novinarima u Pentagonu da se nada povratku u zemlju u subotu ili nedjelju, kao i susretu s američkim vojnicima u regiji. Inače, iznio je malo detalja o svojem putu, rekavši samo da je dijelom motiviran visokom razinom aktivnosti američkih snaga u regiji.

Upitan o cilju svojeg posjeta Uzbekistanu, zemlji koja se smatra ključnom za anti-terorističke operacije u susjednom Afganistanu, gospodin Rumsfeld je kazao: "Nisam se susreo sa čelništvom Uzbekistana. Mislim da bi izravni sastanak s njima bio vrlo koristan, s obzirom na njihov zemljopisni položaj i trenutnu situaciju."

Glasnogovornica Pentagona Victoria Clarke izjavila je da američke snage nastavljaju zauzimati položaje za provođenje Operacije “Trajna sloboda”. Prema njenim riječima, u području Perzijskog zaljeva razmješteno je oko 30 tisuća američkih vojnika, uz oko 350 borbenih zrakoplova, te dva nosača zrakoplova s njihovim borbenim formacijama. Pentagon je u međuvremenu aktivirao još dvije tisuće i 200 pripadnika pričuvnog sastava. Glasnogovornica Pentagona također je potvrdila da je u tijeku intenzivno planiranje dostave humanitarne pomoći za narod Afganistana, što se smatra kritično važnim elementom vojnih operacija. Prema njenim riječima, humanitarna pomoć trebala bi pokazati da američke operacije nisu usmjerene protiv naroda, već protiv terorista i njihovih zaštitnika.

XS
SM
MD
LG