Linkovi

Humanitarna kriza u Afganistanu (2/10/01) - 2001-10-03


Afganistan se sučeljava s humanitarnom katastrofom. Više od pet milijuna ljudi, ili jedan medju svaka četiri u toj zemlji, sučeljava se s gladju. Taj broj bi se uskoro mogao popeti na više od sedam milijuna.

Ova kriza ima svoje korijene u 20 godina ratovanja. Taj rat se nastavlja, velikim dijelom, zbog toga što vladajući talibani odbijaju tražiti političko rješenje s oporbenom koalicijom poznatom kao Sjeverni savez.

Talibani su odlučni, po svaku cijenu nametnuti ljudima u Afganistanu svoje radikalno islamsko vjerovanje. Sukladno tome, oni su preusmjerili ionako oskudne resurse u zemlji u svoju vojnu kampanju. Zdravstvena zaštita, obrazovanje i ekonomska infrastruktura su žrtvovani. Sposobni mladi muškarci, toliko potrebni za proizvodnju hrane i drugih potrepština, mobilizirani su u talibanske snage. Drugi pak, uključujući i mnoge afganistanske stručne i obrazovane ljude, napustili su zemlju. Mnogi izbjeglice, uključujući šiitske muslimane, izbjegli su pred talibanskim vjerskim progonima. Talibani često blokiraju odlazak izbjeglica ili pak odbijaju dopustiti humanitarne isporuke u područja s izbjeglicama.

Gotovo 65 tisuća hektara najboljeg poljoprivrednog zemljišta, koristi se za uzgoj opijuma umjesto hrane. Profiti od ilegalne trgovine drogom velikim dijelom odlaze na financiranje talibanskih vojnih operacija i terorističkih grupa poput bin-Ladenove mreže al-Qaida.

Talibani su svojim nemilosrdnim ratnim metodama, učinili rad medjunarodnih humanitarnih agencija gotovo nemogućim. Humanitarni konvoji ne mogu se kretati preko razrušenih prometnica i mostova. Poljoprivrednici i stočari ne mogu se vratiti proizvodnji hrane i hraniti stoku ukoliko se ne osjećaju sigurnima od nasilja i represije. Zasigurno, dugo razdoblje suše takodjer je glavni čimbenik u sadašnjoj afganistanskoj krizi.

Medjunarodni darovatelji, od kojih su najveći upravo Sjedinjene Države, pokušavaju već neko vrijeme pomoći u zadovoljavanju ključnih potreba afganistanskog naroda. Medjutim, ova nastojanja opstruiraju talibani, koji se više bave zaštitom terorista poput Osame bin-Ladena i njegovih suradnika. Vrijeme je da se takva politika okonča.

XS
SM
MD
LG