Linkovi

Rezolucija Ujedinjenih Naroda o terorizmu (3/10/01) - 2001-10-03


Sjedinjene Države predvode svjetsku kampanju protiv terorizma nakon napada izvršenih 11. rujna na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. Kako je to rekao predsjednik George W. Bush, “Civilizirani svijet staje na stranu Amerike. Oni shvaćaju da bi, ukoliko ovaj užas ostane nekažnjen, njihovi gradovi i njihovi vlastiti gradjani, mogli biti slijedeći na redu”.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda prihvatilo je rezoluciju kojom se zabranjuje pružanje pomoći teroristima. Rezolucijom se traži od država da ne štite nikoga tko financira ili počini teroristički napad. Rezolucijom je odredjeno da se financiranje ovakvih napada smatra kaznenim djelom. Zabranjuje se politička, vojna i financijska potpora pojedincima i grupama osumnjičenim za terorističke aktivnosti. Rezolucijom se takodjer poziva države da se suzdrže od pružanja bilo kakvog oblika pomoći “uključujući političku ili diplomatsku, aktivnu ili pasivnu” skupinama ili osobama upletenim u terorističke napade.

“Svaka država, u svakoj regiji, sada treba donijeti odluku” rekao je predsjednik Bush. “Ili ste s nama ili ste s teroristima”. Većina zemalja u svijetu podržava borbu protiv terorizma. Mnoge zemlje, uključujući i dosta islamskih zemalja, shvaćaju da Osama bin-Laden i njegova organizacija al-Qaida, kao glavni osumnjičenici za terorističke napade, nisu vjerni islamu. Bin-Laden i njegovi suradnici su ubojice koje su skrivile smrt tisuća osoba.

Na svakoj je državi da prestane pružati utočište ili pomoć terorističkim grupama. Na svakoj je državi da osigura da oni koji sudjeluju u financiranju, planiranju ili pak izvode terorističke napade, budu izvedeni pred lice pravde.

Sjedinjene države će svaku državu koja promiče ili štiti teroriste smatrati u potpunosti odgovornom za te poteze”. Kako je to rekao predsjednik Bush: “Svaku državu koja nastavlja pružati utočište teroristima ili potiče terorizam Sjedinjene Države će smatrati neprijateljskim režimom.”

Jasno je da svjetska kampanja protiv terorizma predstavlja dugoročni projekt koji će tražiti hrabrost i strpljenje. Kako je to rekao predsjednik Bush: “Ovo je borba čitavog svijeta, ovo je civilizacijska borba, ovo je borba svih koji vjeruju u napredak i pluralizam, toleranciju i slobodu.”

XS
SM
MD
LG