Linkovi

Američke muslimane se poštuje (2/10/01) - 2001-10-03


Od terorističkih napada 11. rujna na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, pristižu izvješća o prijetnjama, uznemiravanju i čak nasilju protiv dijela Amerikanaca arapskog podrijetla u Sjedinjenim Državama. Velika većina Amerikanaca osudjuje takvo ponašanje. Amerikanci vjeruju da pripadnici niti jedne vjerske ili etničke grupe ne smiju biti progonjeni ili diskriminirani zbog zločina koji je počinila nekolicina.

Amerikanci uvidjaju da su velika većina muslimana i Amerikanaca arapskog podrijetla američki patrioti. U jednom od svojih prvih poteza nakon terorističkih napada, američki Kongres jednoglasno je prihvatio rezoluciju u kojoj se kaže da Sjedinjene države “osudjuju svaki čin nasilja ili diskriminacije protiv bilo kojeg Amerikanca, uključujući Amerikanaca arapskog podrijetla i američkih muslimana".

Predsjednik George W. Bush susreo se sa čelnicima Amerikanaca arapskog podrijetla i američkih muslimana kako bi im pružio uvjeravanja da su Sjedinjene Države uz njih, baš kao što stoje i uz sve Amerikance. Kako je predsjednik rekao okupljenima u Bijeloj kući, “Kada prisegnete zastavi, s rukom na srcu, prisežete jednako snažno, ... kao i ja. Ponosan sam na muslimanske čelnike diljem Amerike koji su ustali i koji su inzistirali ne samo na tome da Amerika bude jaka, već da Amerika očuva vrijednosti koje su je učinile jedinstvenom – vrijednosti poštivanja i slobode vjeroispovijesti”.

Medju ubijenima u napadima na Svjetski trgovinski centar bili su takodjer američki muslimani i Amerikanci arapskog podrijetla. Amerikanci arapskog podrijetla i organizacije koje ih predstavljaju brzo su osudile terorističke napade. Ustvari, većina islamskog svijeta dala je podršku borbi protiv terorizma. Te zemlje znaju da glavni osumnjičenik za terorističke napade, Osama bin-Laden i njegova organizacija al-Qaida, nisu vjerni islamskom učenju.

Kako je to rekao predsjednik Bush “Al-Qaida nije organizacija ... mira. Radi se o organizaciji utemeljenoj na mržnji i zlu. Naš rat je rat protiv zla i ekstremizma. Učenje islama je učenje mira i dobra.”

Prava svih Amerikanaca, uključujući Amerikance arapskog podrijetla i američke muslimane biti će zaštićena. Kako je to rekao predsjednik Bush, “Američki muslimani daju izuzetan doprinos našoj zemlji. Prema njima se treba odnositi s poštivanjem”.

XS
SM
MD
LG