Linkovi

Iran osuđuje teroriste, ali ne želi pomoći (2/10/01) - 2001-10-02


Iranski su čelnici osudili terorističke napade u New Yorku i Washingtonu, ali nisu ponudili pomoć medjunarodnoj koaliciji koju protiv Afganistana organiziraju Sjedinjene Države. To ne predstavlja iznenadjenje. Iransko vjersko čelništvo uvijek je smatralo Sjedinjene Države svojim neprijateljem, nazivajući ih "vrhovnim sotonom".

Američko Državno tajništvo ubraja Iran medju zemlje-pokrovitelje terorizma. Odnosi s Teheranom prekinuti su nakon što je 1979. godine islamska revolucija zbacila s vlasti iranskog šaha Rezu Pahlavija, koji je bio saveznik Sjedinjenih Država.

Analitičari poput Ali Reze Nourizadeha, iz londonskog Centra za Iran i arapske studije, smatraju da bi teroristički napad od 11. rujna mogao reformskoj struji u Teheranu pružiti priliku da približi zemlju Zapadu. On opisuje sadašnju atmosferu u Teheranu: "22 godine govorite o 'vrhovnom sotoni' i tako nazivate Ameriku, a onda – odjednom – na teheranskim ulicama vidite stotine studenata sa svijećama u ruci, koji Amerikancima izražavaju sućut i izvikuju ‘Smrt talibanima’.”

Iran brine američko okruženje

Politički analitičar Shaul Bakhash sa sveučilišta George Mason navodi niz razloga zbog kojih bi bilo u iranskom interesu da se uključi u kampanju protiv talibanskih vlasti u susjednom Afganistanu. "Iran i talibani nikada se nisu voljeli. Oni su prije tri godine umalo zaratili. Talibani su odgovorni za nestabilnost uzduž granice s Iranom, a stvaraju i probleme vezane za krijumčarenje droga. Dodatne teškoće stvaraju time što Iran izdržava veliki broj afganistanskih izbjeglica. Mislim da bi Iran volio vidjeti kraj talibanske vlasti, te dolazak nekog drugog režima – nekog koji bi u Kabuli bolje predstavljao cijeli niz afganistanskih političkih grupa.”

Profesor Bakhash kaže, medjutim, da iranski vjerski čelnici – iako nisu u prijateljskim odnosima s talibanima – brinu o vojnoj prisutnosti Sjedinjenih Država u sudsjedstvu. "Khamenei i drugi bi bili zabrinuti zbog prisutnosti američkih snaga u Afganistanu – tako blizu iranskih granica – uz mogućnost da postrojbe Sjedinjenih Država koriste vojne objekte u srednjo-azijskim državama, također u blizini Irana. A to hrani vječni iranski strah da će se naći okružen Amerikancima.”

Neizravni kontakti sa SAD

Iranski predsjednik Mohammed Khatami nazvao je Sjedinjene Države arogantnima, zbog stava prema kojem zemlje svijeta jedino mogu biti ili uz Ameriku, ili uz teroriste. Pa ipak, iranski su se dužnosnici nedavno sastali s europskim diplomatima kako bi razmotrili načine borbe protiv terorizma, te popravljanja diplomatskih odnosa.

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je u jednom televizijskom intervjuu da je bilo neizravnih kontakta s Iranom, u sklopu američkih nastojanja da se osnuje koalicija protiv terorizma. “Iran je uvijek bio protiv talibana i protiv ovakve vrste aktivnosti u Afganistanu, ali je podržavao i terorističke organizacije” – rekao je gospodin Powell.

XS
SM
MD
LG