Linkovi

Nosač zrakoplova Kitty Hawk na putu prema Arapskom moru (2/10/01) - 2001-10-02


Još jedan američki nosač zrakoplova plovi prema Arapskom moru da bi se pridružio vojnim snagama koje se gomilaju u regiji.

Dužnosnici Ministarstva obrane kažu da je nosač zrakoplova Kitty Hawk isplovio iz luke u Japanu, no ne žele otkriti kamo plovi. Jedino su priopćili da će Kitty Hawk pružati podršku Operaciji “Trajna sloboda”, američkoj vojnoj operaciji planiranoj kao odgovor na prošlomjesečne terorističke napade. Prema regiji plovi ili je tamo već razmješteno još nekoliko nosača zrakoplova, zajedno sa svojim borbenim formacijama, uključujući razarače, podmornice, te brodove za desant koji nose marince. Uz to, razmještene su i stotine zrakoplova, među kojima su teški bombarderi i lovci. U pokretu su i specijalne snage.

U međuvremenu, Pentagon je najavio aktivaciju više od dvije tisuće dodatnih pripadnika pričuvnih snaga, čime je broj rezervista mobiliziranih nakon napada prešao 20 tisuća. Većina aktiviranih rezervista radit će na domovinskoj obrani. Najnoviji val mobilizacije podudario se s novom studijom obrambene strategije, u kojoj se kaže da bi glavni prioritet trebala biti obrana zemlje od mogućih napada, pogotovo terorističkih napada biološkim i sličnim oružjem.

XS
SM
MD
LG