Linkovi

Rumsfeld: Bliži se čas početka američke vojne akcije (2/10/01) - 2001-10-02


Visoki dužnosnici Sjedinjenih Država, Britanije i Pakistana upozoravaju vlasti talibana u Afganistanu da im prijeti napad premoćne vojne sile zbog toga što pružaju utočište Osami bin Ladenu. Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da se američke snage gomilaju oko Afganistana, što bi moglo dovesti do svrgavanja talibana s vlasti. Ministar obrane Donald Rumsfeld upozorio je da se bliži čas kada će američke snage stupiti u akciju.

Britanski premijer Tony Blair trebao bi danas – kako kažu njegovi suradnici – upozoriti da je vojna akcija protiv talibana postala neizbježna. Prema riječima njegovih suradnika, gospodin Blair dat će ovu izjavu tijekom obraćanja Laburističkoj stranci na njenoj godišnjoj konferenciji u Brightonu.

Mediji, koji se pozivaju na unaprijed objavljeni tekst njegovog govora, javljaju da će premijer kazati da će američki udari biti usmjereni na logore Osame bin Ladena, te na talibansko naoružanje i zalihe. Također se očekuje da će gospodin Blair istaknuti da su talibani imali priliku izručiti bin Ladena, no da su to odbili učiniti. Isto bi tako trebao naglasiti da će se poduzeti sve raspoložive mjere kako bi se izbjegle civilne žrtve.

Govoreći na britanskom radiju, pakistanski predsjednik Pervez Musharraf izjavio je da se čini da bi američke snage mogle uskoro stupiti u akciju. Prema njegovim riječima, ova je poruka prenesena i talibanima.

XS
SM
MD
LG