Linkovi

Izgovori i laži mule Mohammada Omara (1/10/01) - 2001-10-02


Od 1999. godine talibanski režim u Afganistanu nalazi se pod sankcijama Ujedinjenih naroda zbog pružanja utočišta Osami bin-Ladenu i drugim teroristima. Bin-Ladenova mreža al-Qaida počinila je brojne terorističke napade, uključujući i bombaške napade na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji, 1998. godine. Sada je al-Qaida glavni osumnjičenik za samoubilačke napade na Svjetski trgovinski centar i Pentagon izvršene 11. rujna.

Sjedinjene Države organiziraju medjunarodnu kampanju protiv terorizma koju podržavaju zemlje diljem svijeta, uključujući i većinu muslimanskih država. Predsjednik George Bush je zatražio da talibani “odgovarajućim vlastima predaju svakog terorista te svaku osobu u njihovoj potpornoj strukturi”. Ukoliko talibani odmah ne poduzmu korake u skladu s ovim zahtjevom, rekao je predsjednik Bush, doživjet će sudbinu terorista.

Talibanski čelnik mula Mohammad Omar, odgovorio je na predsjednikov govor izgovorima i lažima. Medju bizarnim i lažnim izjavama, on je rekao da talibani moraju nastaviti s pružanjem utočišta Osami bin-Ladenu u Afganistanu zbog “afganistanskih tradicija”. Afganistanski narod zacijelo će se iznenaditi kada čuje da njihova zemlja ima “tradiciju” pružanja utočišta ubojicama.

Mula Omar takodjer daje besmislenu izjavu u kojoj tvrdi da Sjedinjene države sprečavaju muslimane u ispovijedanju svoje vjere u različitim zemljama te da je nezadovoljstvo zbog toga navelo neke od muslimana “da se ubiju u samoubilačkim napadima”. Istina je medjutim da muslimani u velikom broju država slobodno prakticiraju svoju vjeru. Mnoge od tih zemalja su i službeno muslimanske. Sjedinjene Države svjetovna su zemlja koja omogućava svim ljudima, uključujući i milijune muslimana, da slobodno ispovijedaju svoju vjeru. Afganistan kojim upravljaju talibani poznat je medjutim po progonima onih koji slijede svoju vjeru, kao i muslimana koji se ne slažu s ekstremističkim gledištima mule Omara.

Mula Omar je takodjer potpuno u krivu kada kaže da dobar musliman može izvesti i samoubilački napad. Kako su to istaknuli teolozi, islam drži da je samoubojstvo smrtni grijeh. Pa i u ratu, muslimanski zakoni zabranjuju proizvoljno ubijanje. Samo izopačena interpretacija islama može podržati samoubilačke napade protiv civila.

Učenje islama, kako je to rekao predsjednik Bush, “dobro je i miroljubivo, a oni koji čine zlo u ime Alaha, bogohule Alahovo ime.”

XS
SM
MD
LG