Linkovi

Državni tajnik Colin Powell zahvalio na hrvatskoj podršci (2/10/01) - 2001-10-02


Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske priopćilo je da se američki državni tajnik Colin Powell zahvalio hrvatskim vlastima na podršci i spremnosti za priključenjem Sjedinjenim Državama u borbi protiv terorizma.

Telegramom kojeg je poslao hrvatskom šefu diplomacije Toninu Piculi američki državni tajnik Powell zahvalio se na snažnoj podršci i sućuti koje su nakon terorističkog napada na New York i Washintgon američkom narodu i vladi iskazali predsjednik Stipe Mesić i vlada premijera Ivice Račana.

"Obaveze što ih je u svojim izjavama preuzela Hrvatska, da zajedno s nama djeluje u borbi protiv terorizma, jasni su znaci predanosti vaše Vlade zajedničkim idealima do kojih toliko držimo", napisao je američki državni tajnik hrvatskom šefu diplomacije.

Dirnut izrazima podrške i solidarnosti državni tajnik Powell i ovom je prilikom podsjetio da "brutalni napadi nisu usmjereni samo protiv Amerike". "Stradali su građani brojnih drugih država, uključujući, koliko znam, i jednu osobu hrvatskog podrijetla. Ti su napadi usmjereni protiv same civilizacije", napisao je državni tajnik Powell, u telegramu kojeg je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova.

Hrvatski predsjednik Stipe Mesić među prvima je izrazio podršku antiterorističkoj koaliciji na koju su pozvale SAD, naglašavajuci da u borbi protiv terorizma važnu ulogu mogu odigrati i male države. Hrvatsku spremnost za aktivnim sudjelovanjem u antiterorističkoj koaliciji predsjednik Mesić iskazat će krajem tjedna u Sofiji na sastanku zemalja aspiranata za ulazak u NATO, na kojem ce sluzbeno predstaviti svoju "Povelju antiterorističke koalicije".

Američko veleposlanstvo u Zagrebu odbacilo je danas kao neutemeljene napise u hrvatskim medijima prema kojima Hrvatska nije u međunarodnoj kolaciji koju okuplja američki predsjednik George Bush.

Veleposlanik Lawrence Rossin odmah je nakon prvih reakcija hrvatskih vlasti izjavio da "SAD Hrvatsku smatraju dobrodošlom članicom globalne koalicije i njenim punim sudionikom". "Svako suprotno izvještavanje", stoji u priopćenju iz veleposlanstva, "nije ispravno."

XS
SM
MD
LG