Linkovi

Vozači kamiona na oprezu (1/10/01) - 2001-10-01


U okrugu Palm Beach, sjeverno od Miamija, Albert Hanley vodi školu za vozače kamiona koji žele dobiti posebnu dozvolu za prevoženje opasnih materijala, od goriva i drugih eksplozivnih materijala, pa do otrova i kemikalija. On kaže da su nekoliko tjedana prije terorističkih napada 11. rujna, tri muškarca - koji su, kako on opisuje, "zvučali kao stranci" - došla u njegovu školu rekavši da im trebaju dozvole, no odbivši odgovoriti na većinu uobičajenih pitanja.

"Bili su nestrpljivi. Željeli su odmah dobiti dozvole. Naša službenica ih je pitala neka od najosnovnijih pitanja, koja postavljamo svima koji podnesu zahtjeve za posebnim dozvolama. No, oni nisu željeli odgovoriti na ta pitanja."

Neki od pritvorenih možda bili povezani s teroristima

S gospodinom Hanleyem je već razgovarao FBI. Savezni dužnosnici kažu da su neki od pritvorenika, koji su tražili da im se izdaju dozvole za prijevoz opasnih materijala, možda bili u vezi sa teroristima koji su izveli napade 11. rujna, no, tek treba prikupiti konačne dokaze.

Međutim, Albert Hanley kaže da već i sama pomisao da bi se teroristi mogli naći za volanom kamiona cisterne ledi krv. "Odmah vam padne na pamet najgori mogući scenarij - pomislite na cisternu punu goriva ili nešto slično!", kaže gospodin Hanley.

Dozvolu nije lako dobiti

Glasnogovornik Odsjeka za motorna vozila Floride, Kenny Morris, kaže da pribavljanje dozvole za prijevoz opasnih materijala nije tako lako - podnosioci zahtjeva moraju udovoljavati vrlo strogim zahtjevima. "Vozači trebaju biti u dobroj fizičkoj kondiciji. Moraju imati liječničku potvrdu. Potom, trebaju položiti pismeni ispit, kao i test vožnje, te pokazati vrlo detaljno poznavanje prirode prijevoza opasnih materijala."

Gospodin Morris ističe, međutim, da podnosioci zahtjeva ne trebaju biti američki državljani. Prema važećem zakonu, svatko tko zakonski boravi u Sjedinjenim Državama može tražiti takvu dozvolu. Kenny Morris kaže da su savezni dužnosnici kontaktirali prometne odsjeke svih saveznih država tražeći pomoć u borbi protiv terorizma. To znači da će, primjerice u Floridi, u svim lukama, na svim terminalima i postajama za vaganje teretnih vozila, kamioni s opasnim materijalima biti zaustavljani i pregledavani, a podaci o vozačima bit će uspoređivani s popisima mogućih sumnjivaca koje je osigurao FBI.

Pomoć vozača kamiona

Pomoć će pružiti i sami vozači kamiona. "Pripremamo letke koje ćemo dijeliti svim vozačima kamiona. U njima ih pozivamo da na određeni telefonski broj prijave sve što im se učini imalo sumnjivim. Vozači kamiona međusobno komuniciraju sa CB radio-stanicama, oni su vrlo usko povezani, a i ponosni su na svoj patriotizam. Tko bi bolje prepoznao sumnjivog, nelegitimnog vozača kamiona od pravih vozača kamiona?"

Kamioni napunjeni eksplozivom bili su korišteni u bombaškim napadima na američka veleposlanstva, u Keniji i Tanzaniji, 1998. godine. Američki dužnosnici se nadaju da će uspjeti spriječiti slične napade na tlu Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG