Linkovi

Diana Krall: The Look of Love (1/10/01) - 2001-10-01


naslov je jedne od skladbi Burta Bacharacha, sada i naslov najnovijeg, zeljno ocekivanog, albuma jazz-vokalistice i pijanistice Diane Krall.

“The Look of Love” jedna je od 10 skladbi – balada i bossa nova - koje je 35-godisnja Kanadjanka, Diana Krall, uvrstila na svoj najnoviji album. Od onog prvog – “Stepping Out”, 1993, Diana Krall biljezi meteorski uspon u svijetu jazza. Malo je onih koji su uspjeh u jazzu nasli tako brzo kao sto je ona! Album kojim se definitivno probila na jazz-scenu, onaj je iz 1996. godine – “All For You”, album posvecen triju Nat King Colea. Najnoviji, “The Look of Love”, prvi je Dianin album nakon ogromnog uspjeha koji je poznjela prije dvije godine albumom “When I Look In Your Eyes”. Taj je, s vise od dva milijuna dosad prodanih primjeraka, medju najbolje prodavanim albumima u cijeloj povijesti jazza! Za njega, Diana Krall je, prosle godine, dobila i dvije nominacije za nagradu Grammy. Bila je prva jazz-vokalistica nominirana u kategoriji “Najboljeg albuma godine”; Grammyja je dobila u onoj drugoj kategoriji, za “Najbolju jazz-vokalisticu”. Za jazz, jos uvijek na marginama glazbenog businessa, neuobicajene brojke i nesvakidasnji uspjeh!

Diana Krall rodjena je u mjestu Nanaimo, na Vancouver Islandu, u kanadskoj pokrajini British Columbia. Bogato i raznoliko glazbeno obrazovanje stekla je jos u obiteljskom domu. Slusalo se sve, od Bacha do Dukea Ellingtona, Binga Crosbyja, Fatsa Wallera i Erica Claptona, Eltona Johna, Stevea Millera….Glazbu je studirala na Berklee College of Music, u Bostonu. Od 1992. godine zivi uglavnom u New Yorku, jer, kako sama priznaje, “kad je rijec o jazzu, New York je grad koji postavlja najvece izazove.”

Kad je rijec, medjutim, o otkrivanju velike americke pjesmarice milijunima onih sada 20, 30 godina starih, onda glavnu rijec vodi Diana Krall. “Njena glavna funkcija u glazbenoj kulturi ovog trenutka,” pise DownBeat, “zblizavanje je slusatelja iz najrazlicitijih dobnih i demografskih skupina. U ovo vrijeme podijeljenosti, ona ujedinjuje, svidjalo se to njoj ili ne”.

Obrazovana, pametna, obdarena prirodnom ljepotom koja na fotografijama njenih albuma ne prolazi nezapazeno, Diana Krall je istinski jazz-talent. S glasom snaznim i cistim, ona je jednako vjesta na glasoviru. Ipak, njen najveci atribut, njen je izbor glazbenog materijala. Pjevala ona Nat King Colea ili Georgea Gershwina ili onu predivnu Frishbergovu “Peel Me a Grape”, na posljednjem, “When I Look In Your Eyes” albumu, Diana Krall ima fenomenalan instinkt za pronalazenje one prave pjesme koju potom cini svojom. Stari standardi zvuce kao da su njeni vlastiti. U njenoj, novoj, interpretaciji, oni dobijaju i novi zivot. Pjesme su to lijepe i melodicne, klasicno obrazovanih skladatelja, pjesme za koje su rijeci pisali neki od najboljih tekstopisaca svog vremena.

Takav jedan set romanticnih standarda nasao se i na Dianinom novom albumu. “Najmladja” medju njima, ona je Burta Bacharacha, po kojoj album i nosi ime – “The Look of Love”. A i ona je 30 godina stara! Dianin minimalisticki vokalni stil, po ocjeni DownBeata, nikad nije zvucao zrelije.

Njen, sada vec tolikima dobro poznati, klasican glas, i njen umjereni, neusiljeni, ali smisleni, stil piano-muziciranja, ovjencani su na najnovijem albumu bogatim i elegantnim orkestralnim aranzmanima legendarnog Nijemca Clausa Ogermana kojega je Diana Krall, za ovaj svoj projekt, izvukla iz 20-godisnje mirovine. Ogermana je, inace, proslavila njegova prisna suradnja s Frankom Sinatrom i Antonijem Carlosom Jobimom.

S Ogermanovim aranzmanima romanticnih skladbi Georgea Gershwina, Victora Younga, Johnnyja Mercera, Hoagyja Carmichaela, s producentom Tommyjem LiPumom, s kojim je suradjivala i na ranijim albumima, te uz pratnju londonskog simfonijskog orkestra i clanova svog kvarteta koji najcesce cine gitarist Russell Malone, basist Christian McBride i bubnjar Peter Erskine, Diana Krall je albumom “The Look of Love”, bez obzira na njegovu komercijalnu sudbinu, dala, po ocjeni kriticara, mozda i najbolji album do sada.

U njegovom je srcu, u njegovoj srzi, naravno, Dianin glas. Istovremeno izravan i suptilno nijansiran, odan skladbi, ali ipak duboko osoban. Culi smo malo naslovne – Bacharachove “The Look of Love”. Sada i ona Howarda Dietza i Arthura Scwartza - .

XS
SM
MD
LG