Linkovi

Amerikanci nestali u akciji (1/10/01) - 2001-10-01


Od svega što može zadesiti pripadnike oružanih snaga, jedna od najužasnijih situacija je kada se nadju na popisu onih koji se vode kao nestali u akciji. Amerikanci koji su poginuli u akciji, umrli su znajući da će biti učinjeno sve što je moguće kako bi se njihove posmrtne ostatke dostojno pokopalo, da će njihove obitelji biti obaviještene o smrti, te da će se njihova žrtva pamtiti kroz zahvalnost američkih građana. Amerikanci koji postanu ratni zarobljenici znaju da njihovi sunarodnjaci neće stati sve dok ih ne oslobode. Medjutim, sudbina vojnika nestalih u akciji stavlja pred Sjedinjene Države posebnu obvezu.

Sjedinjene Države obvezuju zakoni i moral da utvrdi sudbinu svakog američkog gradjanina koji se vodi kao nestao u akciji u nekom oružanom sukobu. Ukoliko je to moguće, posmrtni ostaci onog koji se vodi kao nestao u akciji moraju se pronaći, te dostojno pokopati. Sve dok postoji mogućnost da je netko od onih koji se vode kao nestali u akciji možda još uvijek živ, Sjedinjene Države moraju poduzeti sve kako bi ga pronašle i vratile kući.

To je svrha i zakona pod naslovom "Vratite ih kući žive", koji je 2000. godine usvojio američki Kongres. Više od 8000 Amerikanaca još uvijek se vode kao nestali u akciji iz vremena Korejskog rata, a sudbina gotovo 2000 još uvijek nije poznata iz Vijetnamskog rata. Ovim zakonom odobrava se azil u Sjedinjenim Državama “svakom državljaninu Vijetnama, Kambodže, Laosa, Kine, Sjeverne Koreje ili bilo koje neovisne države bivšeg Sovjetskog Saveza, koji osobno isporuči vladi Sjedinjenih Država preživjelog američkog pripadnika oružanih snaga”, koji se vodi kao nestao u akciji bilo u Korejskom ili Vijetnamskom ratu. Zakon također predviđa odobravanje azila obiteljima onih koji pomognu pripadniku američkih oružanih snaga da dođe do američkih vlasti.

Od kraja Vijetnamskog rata, 1975. godine, pojavljuju se izvješća o tome da su zatočeni američki pripadnici oružanih snaga viđeni na jugoistoku Azije. Medjutim, do sada ta izvješća nisu bila potvrdjena. Bilo tko, tko raspolaže informacijom o pripadnicima američkih oružanih snaga koji se vode kao nestali u akciji, trebao bi kontaktirati vlasti Sjedinjenih država.

XS
SM
MD
LG