Linkovi

Pravo na samoobranu (30/9/01) - 2001-10-01


Građani Sjedinjenih Država su razgnjevljeni terorističkim napadima na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. Ne radi se o iracionalnom bijesu. Ne radi se o osvetničkom bijesu. Radi se o kontroliranom i pravičnom bijesu. Kako je to rekao američki ministar obrane Donald Rumsfeld: “Zaista, ne radi se ovdje o osveti. Ne radi se o odmazdi. Radi se o samoobrani. Sjedinjene države znaju da je jedini način kojim se možemo obraniti od terorizma – kretanje u borbu protiv terorizma.”

Pravo na nacionalnu samoobranu i kolektivnu samoobranu ugrađeni su u medjunarodno pravo. Svaka država ima pravo obraniti se od napada. Kolektivna samoobrana odnosi se na pravo zemlje da brani svog saveznika koji bude napadnut. Članak 51. Povelje Ujedinjenih naroda spominje “neotudjivo pravo na pojedinačnu ili kolektivnu obranu u slučaju oružanog napada.”

Kao odgovor na napade na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, Sjedinjene države organiziraju akciju protiv svjetske mreže terorista. Po prvi put, pozvalo se na kolektivne odredbe o samoobrani NATO-saveza, Organizacije američkih država, te ANZUS-saveza u kojem su Australija, Novi Zeland i Sjedinjene države.

Papa Ivan Pavao Drugi jasno je rekao zbog čega je opravdana samoobrana Sjedinjenih država i drugih zemalja od terorizma. Kako je to Papa rekao, putem svog glasnogovornika, “Ukoliko je netko nanio veliku štetu društvu, i postoji opasnost da, ako ostane na slobodi, možda ponovno to učini, tada imate pravo na samoobranu društva koje predvodite, iako sredstva koja odabete mogu biti napadačka.”

Medjunarodna kampanja protiv terorizma, na čelu sa Sjedinjenim državama, poduzima se u samoobrani. Kako je to rekao predsjednik George Bush: “Naneseno nam je veliko zlo. Pretrpjeli smo veliki gubitak. U boli i bijesu, pronašli smo našu misiju i naš trenutak. Sloboda i strah su u ratu. Ljudska sloboda, kao veliko postignuće našeg vremena, i velika nada svakog vremena, sada ovise o nama.”

XS
SM
MD
LG