Linkovi

NYT: Američki savezni proračun pred deficitom (1/10/01) - 2001-10-01


S današnjim početkom nove fiskalne godine, "New York Times" upozorava da bi se proračunski višak mogao - kako se očekuje – vrlo brzo pretvoriti u deficit. Prema pisanju "Timesa", analitičari za sljedećih dvanaest mjeseci predviđaju da će vlada, u najboljem slučaju, jedva uspjeti ostati na “pozitivnoj nuli”.

Naime, treba platiti planirane vojne akcije, obnovu i poticanje ekonomskog rasta, što znači da će vlada potrošiti daleko više nego što ubire kroz poreze. Prema procjenama, savezni proračun, vrijedan oko 2 bilijuna dolara, mogao bi tijekom godine “ući u crveno” u rasponu od 8 do 70 milijardi dolara.

"Christian Science Monitor" piše o “ekipi predsjednika Busha”. Prema pisanju ovog bostonskog dnevnika, do terorističkih napada od 11. rujna, moć je uglavnom bila konsolidirana u Bijeloj kući, dok je kasnije došlo do preokreta. U ratu protiv terorizma, predsjednikova je ekipa naglo postala daleko vidljivija, s obzirom da su pojedini ministri postali znatno aktivniji.

No, kako piše "Monitor", u ekipi je vidljivo i trvenje između tvrđe struje, koju predstavlja ministar obrane Rumsfeld i mekše struje državnog tajnika Powella. Unatoč tome, jedna od ključnih odluka već je donesena –predsjednik je odlučio rat protiv terorizma voditi postupno, s time da će prva faza biti posvećena eliminiranju bin Ladena i njegovih zaštitnika u Afganistanu.

Najtiražniji američki dnevnik "USA Today" jutros čitateljima predstavlja novog zapovjednika Združenog stožera američkih oružanih snaga generala Richarda Myersa. General Myers je, kako piše ovaj dnevnik, izabran u kolovozu, kada su američki prioriteti bili proturaketni štit i Azija.

Sa svojim iskustvom u raketnoj obrani, visokotehnološkom oružju i dugogodišnjim iskustvom u istočnoj Aziji, general Myers bio je idealan izbor upravo za te prioritete. No, sada je sučeljen s drugačijom vrstom rata, gdje bi mu – nadaju se stručnjaci – od pomoći moglo biti njegovo iskustvo u obavještajnom radu i oblicima specijalnog rata.

XS
SM
MD
LG