Linkovi

Ingrid Antičević Marinović preuzela dužnost ministrice pravosuđa (1/10/01) - 2001-10-01


Dosadašnja saborska zastupnica vladajuće Socijaldemokratske partije, Ingrid Antičević Marinović preuzela je, vjerojatno, najnesređenije ministarstvo u vladi premijera Ivice Račana. Prije njenog prethodnika Stjepana Ivaniševića, koji je ostavku podnio zbog bolesti, iz ministarstva su otišli zamjenik ministra, pomoćnici i šefica ministrova kabineta.

Premijerovu ponudu gospođa Marinović prihvatila je kao izazov, iako su joj, kazala je na svojoj prvoj press konferenciji, kolege savjetovale da je odbije. Osim neekipiranosti kao glavni problem navela je konzistentnost pravne države i povjerenja građana u pravosudni sustav te dugotrajne sudske postupke i česte zastare kaznenih prijava.

"Nama je jako u interesu da se postupci završavaju u primjerenom roku iz niza razloga, uključujući i financijski koji nije beznačajan. Na prvom je mjestu povjerenje građana u pravnu državu," rekla je novinarima.

Nastavljajući započetu reformu pravosuđa, Ingrid Antičević Marinović najavila je da će se do kraja godine izmjeniti zakon o parničnom i kaznenom postupku te osnovati ured za ratne zločine.

Zajedno s Uredom za suradnju s haaškim Tribunalom, taj bi ured prikupljao dokaze o ratnim zločinima u Hrvatskoj i tako osigurao kvalitetniju suradnju s den Haagom i bolju koordinaciju sudskih postupaka koji se vode pred domaćim pravosuđem.

Dolaskom na vlast koalicijska je vlada preuzela obavezu istražiti sve ratne zločine počinjene za vrijeme rata u Hrvatskoj, uključujući i one koje su počinile hrvatske snage.

Od početka rujna u Splitu, Bjelovaru, Virovitici i Šibeniku uhapšeno je više od dvanaest osoba osumnjičenih za ratni zločin protiv civilnog srpskog stanovništva.

XS
SM
MD
LG