Linkovi

Ashcroft: Sjedinjene Države još uvijek u ozbiljnoj opasnosti od terorističkih napada (1/10/01) - 2001-10-01


Američki ministar pravosuđa John Ashcroft pozvao je na proširenje ovlasti agencija reda i zakona u otkrivanju planiranih terorističkih napada, dodavši da su Sjedinjene Države još uvijek u ozbiljnoj opasnosti od terorista. Gospodin Ashcroft je istaknuo da je u vezi s nedavnim napadima uhićeno ili pritvoreno zbog ispitivanja preko 500 osoba. U međuvremenu, ministar zdravstva Tommy Thompson izjavio je da je američka vlada spremna za potencijalni napad biološkim oružjem.

Kako javlja "Washington Times", uprava washingtonskog javnog prijevoza planira, u suradnji sa saveznim agencijama, simulirati napad kemijskim oružjem u washingtonskoj podzemnoj željeznici. Prema pisanju "Timesa", ova vježba, koja se treba održati početkom prosinca, bila je zakazana i prije terorističkih napada od 11. rujna. Washingtonski dnevnik također javlja da bi u podzemnoj željeznici do kraja godine mogao biti ugrađen sustav senzora, koji mogu otkrivati agense poput antraksa.

Ponovno otvaranje aerodroma Ronald Reagan?

Američki dužnosnici kažu da administracija predsjednika Busha podržava ponovno otvaranje zračne luke Ronald Reagan, koja se nalazi u neposrednoj blizini Washingtona. Ovaj je aerodrom jedini aerodrom u zemlji koji je još uvijek zatvoren, zbog blizine Pentagona, Bijele kuće i Capitola. Glasnogovornik Bijele kuće Andrew Card izjavio je da predsjednik Bush želi da se taj washingtonski aerodrom ponovno otvori. Ministar obrane Donald Rumsfeld izrazio je nadu da se u zračnoj luci Ronald Reagan mogu uvesti nove mjere sigurnosti, koje bi omogućile njeno otvaranje.

Smjena na čelu Združenog stožera

Zapovjednik Združenog stožera američkih oružanih snaga, general Henry Shelton, koji danas odlazi u mirovinu, izjavio je da kampanja protiv terorizma neće biti konvencionalni rat, te da će zahtijevati dugoročni angažman. General Shelton rekao je za televizijsku mrežu ABC da rat protiv terorizma neće podrazumijevati sukobe velikih formacija tenkova, topništva i drugog konvencionalnog naoružanja, već da će se raditi o međunarodnoj kampanji, u kojoj će se Sjedinjenim Državama pridružiti njihovi partneri, saveznici i prijatelji.

Inače, general Shelton danas odlazi s položaja zapovjednika združenog stožera, na kojem je od 1997. proveo dva mandata. Njegov nasljednik bit će njegov zamjenik general Richard Myers. Prigodna svečanost povodom umirovljenja generala Sheltona bit će održana u vojnoj bazi Fort Myer, pokraj Washingtons, a nazočit će joj ministar obrane Donald Rumsfeld.

XS
SM
MD
LG