Linkovi

Talibani kriju bin Ladena (30/9/01) - 2001-09-30


Vladajući pokret u Afganistanu, talibani, priopćili su da je osumnjičeni terorist Osama bin Laden skriven na nepoznatom mjestu, zbog njegove vlastite sigurnosti. Kako iz javlja Islamabada Ayaz Gul, talibanski ambasador u Pakistanu, Abdul Salam Zaeef, izjavio je da se Osama bin Laden nalazi pod talibanskom kontrolom te da samo uzak krug ljudi iz sigurnosnog aparata zna gdje se on točno nalazi.

Gospodin Zaef kaže da se Osama bin Laden nalazi u Afganistanu, ali da je točna lokacija nepoznata zbog bojazni po njegovu sigurnost u svijetlu prijetnje američkom vojnom akcijom. Talibanski ambasador je rekao da je bin Ladenu uručena uredba afganistanskih vjerskih čelnika u kojoj ga se poziva da dobrovoljno napusti zemlju. Međutim, prema riječima talibanskog dužnosnika, bin Laden nije odgovorio.

Bijela kuća skeptična

Dužnosnici Bijele kuće skeptični su glede najnovije izjave afganistanskih talibana. Kako iz Bijele kuće izvješćuje Paula Wolfson, administracije predsjednika Bush-a ponovila je zahtjev da talibani odmah izruče Osamu bin-Ladena.

Predstojnik ureda predsjednika, Andrew Card, izjavio je da talibani moraju prestati s pružanjem utočišta teroristima. "Oni znaju što im je činiti. Nisam siguran da li ćeispravno postupiti. Medjutim, mi smo spremni odgovoriti."

Tijekom današnjeg pojavljivanja u programu televizijske mreže Fox News, gospodin Card je upitan o američkim ciljevima u ratu protiv terorizma, te da li to uključuje zbacivanje talibana s vlasti. "Afganistanski narod je prevaren, a talibani ga sad koriste. Mi bismo voljeli da oni imaju stabilniju vladu, a nije nam nakana da tamo izgradjujemo državu – mi želimo osloboditi svijet od terorista."

Potvrdivši izjave koje je ranije dao predsjednik Bush, gospodin Card je istaknuo da se s talibanima neće pregovarati.

Sjeverni savez niječe izvješća o američkim specijalcima

Afganistanski oporbeni Sjeverni savez priopćio je da se na području koje kontrolira ne nalaze pripadnici američkih postrojbi za posebne namjene. Kako iz sjevernog Afganistana izvještava Irris Mackler, ministar vanjskih poslova Sjevernog saveza, dr. Abdullah, zanijekao je izvješća prema kojima se američki specijalci nalaze na sjeveru Afganistana.

Gospodin Abudullah time je odgovorio na izvješće jedne televizijske kuće na arapskom koja je izvjestila da je pet američkih specijalaca zarobljeno u Afganistanu. Talibani su još jučer zanijekali to izvješće priopćivši kako nemaju američkih zarobljenika.

Ministar vanjskih poslova Sjevernog saveza upozorio je još na mogućnost izbijanja humanitarne krize kazavši da se svakodnevno povećava broj izbjeglica koje prelaze na teritorij pod kontrolom Sjevernog saveza. U međuvremenu, Ujedinjeni narodi su nastavili s dostavom pošiljki hrane, prvi put od terorističkih napada u Sjedinjenim Državama 11. rujna.

Nastavljeno suđenje humanitarcima

U Kabulu je nastavljeno suđenje osmorici zapadnih humanitarnih djelatnika koji su optuženi za širenje kršćanstva u Afganistanu. Četvero njemačkih državljana te po dvoje američkih i australskih, tvrde da su nevini. Oni su uhićeni prije govoto dva mjeseca zajedno s 16 lokalnih djelatnika koje je radilo za međunarodnu humanitarnu organizaciju Shelter Now. Preobraćanje muslimana na drugu vjeru, uključujući i kršćanstvo, kazneno je djelo prema talibanskoj interpretaciji islamskog zakona.

Vlada spremna za biološki napad, javnost u to nije sigurna

Američka vlada je priopćila da je spremna intervenirati u slučaju biološkog napada, medjutim američki građani nisu u to toliko sigurni. Američki ministar zdravstva Tommy Thompson izjavio je da se u osam područja diljem zemlje uskladišteno 50 tona raznih medicinske opreme, uključujući cjepiva, antibiotike i zaštitne plinske maske.

Gospodin Thompson je rekao da su vladine ekipe spremne izaći na mjesto bilo kojeg terorističkog napada biološkim oružjem te da je sedam tisuća liječnika i drugog medicinskog osoblja spremno odgovoriti na krizu u bilo kojem dijelu zemlje. Međutim, anketa koju je objavio tjednik Newsweek pokazuje da više od polovice anketiranih nije baš sigurno da bi se vladine ili lokalne vlasti uspješno nosile s terorističkim napadom biološkim oružjem.

Talibani prebacuju opijum na Zapad

Britanski dužnosnici vjeruju da talibani prebacuju velike količine opijuma na Zapad. Glasnogovornik britanskog premijera Tonya Blaira izjavio je da postoje dokazi o povećanju pošiljki čistog opijuma u posljednjih nekoliko tjedana. Premda su talibani prošle godine zabranili uzgoj maka iz kojeg se dobija opijum, pojavila su se izvješća da je ta zabrana ukinuta u svijetlu američke prijetnje vojnog udara.

Glasnogovornik gospodina Blaira izjavio je da je Osama bin Laden uključen u trgovinu drogama u Afganistanu. Dužnosnici vjeruju da bin Laden osobno ima značajne količine zaliha opijuma. U Afganistanu se proizvodi 75 posto godišnje svjetske količine opijuma koja uglavnom završava u europskim zemljama.

Irak se koncentrira na proizvodnju nervnih otrova

Londonski list Daily Telegraph izvjestio je da je jedan nedavni prebjeg iz Iraka upozorio da je irački čelnik Saddam Hussein rekao iračkim znanstvenicima da se koncentriraju na programe kemijskog i biološkog oružja. Anonimni prebjeg, inače stručnjak za nuklearnu energiju, rekao je da je Saddam Hussein odlučio odustati od razvoja nuklearnog oružja jer ga smata preskupima. Umjesto toga, dodao je irački znanstvenik, Irak sada pokušava razviti otrovne nervne plinove, botulizam i antraks.

Bin Ladenova rodbina napustila SAD

New York Times danas je izvjestio da je rodbina Osame bin Ladena napustila područje Sjedinjenih Država odmah nakon terorističkih napada 11. rujna. Hitni odlazak 24 člana šire obitelji Osame bin Ladena nadgledao je saudijski veleposlanik u Washingtonu, princ Bandar bin Sultan.

Saudijski ambasador izjavio je za New York Times da je odlazak bin Ladenovih rođaka iz Sjedinjenih Država naredio saudijski kralj Fahd iz bojazni za njihovu sigurnost. Oni su tajno prebačeni na mjesto okupljanja u Texasu, pod kontrolom FBI-a, odakle su otišli iznajmljenim zrakoplovom.

Saudijski veleposlanik izjavio je da se uglavnom radilo o studentima. Osama bin Laden, kako se javlja, nije u dobrim odnosima sa svojom obitelji, a oduzeto mu je i saudijsko državljanstvo.

Višegodišnje terorističke pripreme

Dnevnik Washington Post izvještava da su se izvršitelji terorističkih napada od 11. rujna za svoju samoubičaku misiju pripremali više od godinu i pol dana. Devetnaestorica otmičara živjeli su zajedno, odlazili u iste restorane, polazili iste letačke škole, te se u kupnji avionskih karata koristili istim kreditnim karticama. Ovo izvješće različito je od prvih, koja su ukazivala da veze između izvršitalja nisu bile toliko bliske.

Njemačke obavještajne službe dale su američkim kolegama najbitnije informacije o organizacionoj strukturi otmičara, prije njihova dolaska u Ameriku. Američki dužnosnici tvrde da je planiranje i prikupljanje novca za terorističku misiju počelo prije nekoliko godina, u Njemačkoj, Britaniji te Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Nastavak anti-ratnih prosvjeda u Washingtonu

U Washingtonu se danas nastavljaju anti-ratni prosvjedi. Demonstracije su se održale i jučer – protiv američke vojne intervencije, koja bi predstavljala odgovor na terorističke napade na New York i Washington.

Na jučerašnjem prosvjedu, koji je održan blizu Bijele kuće, govornici su osudili – kako je to formulirano – američku agresivnost kojom hita u rat, a pozvali su i na okončanje rasizma i mržnje. Prosvjedi su u velikoj mjeri protekli mirno.

Za razliku od prosvjednika, američka javnost podržava vojnu intervenciju protiv terorista. Ankete pokazuju da je, osim podrške intervenciji, prisutan i znatan patriotski zanos među građanima.

XS
SM
MD
LG