Linkovi

Podjele među talibanima? (30/9/01) - 2001-09-30


Afganistanski talibani i dalje odbijaju izručiti Osamu bin Ladena i druge članove organizacije al-Qaida, koji se smatraju odgovornima za terorističke napade na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. Do sada je bilo malo znakova koji bi upućivali na nejedinstvo u talibanskom vodstvu, kada je u pitanju izručenje ovih terorista. Međutim, kako iz Islamabada u Pakistanu javlja Jim Teeple, sve jači vojni pritisak Sjedinjenih Država mogao bi dovesti do podjela u vrhu talibanskog pokreta.

Državni tajnik Colin Powell je nedavno izjavio da Sjedinjene Države i savezničke zemlje nastoje utvrditi je li među talibanima došlo do političkih podjela i neslaganja. Gospodin Powell je rekao da vlada bila voljna razmotriti mogućnost suradnje s nekim strujama u pokretu Taliban, koje su spremnije pomoći međunarodnoj zajednici.

Utjecajan arapski element

Do sada, znakova da takva struja među talibanima postoji, nije bilo. Međutim, pakistanski analitičar Talat Masood, inače umirovljeni general, kaže da bi se to vrlo brzo moglo promjeniti, kada počne američki napad na teroristička uporišta. Napad bi naime mogao dovesti do političkog vakuuma. "Za ponadati se je da će se, nakon što završe vojne operacije, pojaviti i umjerenije snage. Tu su, osim umjerenijeg krila u talibanima i druge oporbene skupine. One bi se mogle okupiti oko kralja Zahira, koji sada živi u izgnanstvu, te inicirati neke normalnije političke procese."

Gospodin Masood kaže da su talibani blisko povezani s arapskim borcima koji su se, osamdesetih godina, u Afganistanu borili protiv sovjetske invazije. Mnogi od njih ostali su u zemlji te se pridružili bin Ladenovoj organizaciji. “Njihov utjecaj i moć vjerojatno će prestati kad dođe do američkih napada. Tada će biti moguće da umjereniji elementi u talibanskom pokretu preuzmu glavnu riječ” – smatra Talat Masood. "Kad počnu vojne operacije, taj arapski element među talibanima – koji je postao vrlo utjecajan - dat će se u bijeg. Moguće je da će tada nad pokretom vodstvo preeuzeti umjerenije snage."

Nakon talibana - opći kaos?

Državni tajnik Colin Powell nedavno je izjavio da Washington prvenstveno želi uhvatiti Osamu bin Ladena i njegove pristaše, te da Americi nije cilj zbacivanje talibana s vlasti. Mnogi vanjskopolitički stručnjaci smatraju da je to mudra odluka. Rasul Bakhsh Rais, direktor Centra za regionalne studije sveučilišta u Islamabadu, objašnjava da su talibani pripadnici naroda Pašto, koji u Afganistanu čini većinu. Zbacivanje talibana s vlasti zbog toga bi dovelo do općeg kaosa. "Talibani su predstavnici naroda Pašto. Treba pokušati iskorjeniti ekstremnu struju u pokretu. Pri tome, treba pokušati uspostaviti suradnju s plemenskim čelnicima tog naroda, koji bi pomogao u transformaciji talibanskog pokreta u nacionalistički pokret naroda Pašto" - smatra Rasul Bakhsh Rais.

Powell: Dovoljno je izručiti teroriste

Američku vladu brine dugoročna stabilnost u tom dijelu svijeta, te ne želi da u Afganistanu dođe do općeg građanskog rata. Državni tajnik Colin Powell je nedavno rekao da bi se talibani trebali vratiti na situaciju od prije 11. rujna. Trebali bi izručiti teroriste odgovorne za napade na New York i Washington, a nakon toga – rekao je državni tajnik Powell – talibani se mogu vratiti vladanju svojom zemljom. Štetu ili korist od toga morat će snositi jedino narod Afganistana, dodao je državni tajnik Colin Powell.

XS
SM
MD
LG