Linkovi

Teroristički vođe (30/9/01) - 2001-09-30


Predsjednik George W. Bush donio je izvršnu uredbu kojom se nalaže zamrzavanje sredstava grupa i pojedinaca koji su dio medjunarodne terorističke mreže. Medju njima je i Osama bin-Laden i njegova organizacija Al-Qaida, glavni osumnjičenici za napade na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. Druge terorističke grupe navedene u izvršnoj uredbi nalaze se na Filipinima, u Alžiru, Kašmiru, Uzbekistanu, Libiji, Libanonu, Somaliji, Jemenu te Egiptu.

Egipatska teroristička organizacija je Al-Jihad, takodjer poznat i kao egipatski Islamski jihad. Utemeljio ga je krajem 70-tih godina Ayman al-Zawahiri. Pretpostavljalo se da je Al-Zawahiri oko 1986. godine napustio Egipat. 1995. godine, egipatski sud ga je osudio u odsutnosti za terorističke aktivnosti, te mu izrekao smrtnu kaznu. Poput bin-Ladena, al-Zawahiri je dobio utočište kod talibana u Afganistanu. Kako je liječnik po struci, pretpostavlja se da je imao ulogu savjetnika i liječnika Osame bin-Ladena. Al-Zawahirijev Al-Jihad odlučan je zbaciti egipatsku vladu i zamijeniti je radikalnom islamskom državom. Napadao je takodjer američke i izraelske interese u Egiptu te drugdje u svijetu. Al-Jihad je 1981. godine bio upleten u ubojstvo egipatskog predsjednika Anwara Sadata. Ova grupa je odgovorna za bombaški napad na egipatsko veleposlanstvo u Pakistanu, 1995. godine. Plan za napad na američko veleposlanstvo u Albaniji bio je osujećen 1998. godine.

U veljači 1998. godine, Ayman al-Zawahiri priključio se Osami bin-Ladenu i drugim teroristima u mreži Al-Qaida potpisujući deklaraciju kojom se poziva muslimane da ubijaju Amerikance i Židove. U kolovozu 1998. godine, kamionima napunjenim eksplozivom napadnute su zgrade američkih veleposlanstava u Keniji i Tanzaniji. Stotine ljudi su ubijene, a tisuće su ranjene. Dijelu članova Al-Qaide već je održan sudski proces i osudjeni su za upletenost u ovim napadima. Protiv drugih, uključujući i bin-Ladena i al-Zawahirija, podignute su optužnice.

Osama bin-Laden i Ayman al-Zawahiri dvojica su čelnika terorističkih krugova koji šalju svoje ljude da ubijaju nevine gradjane, dok se sami kriju, uz pomoć talibanskog režima, u Afganistanu. Tome će, medjutim, uskoro doći kraj. Kako je to rekao predsjednik George W. Bush, Sjedinjene države će “istjerati teroriste iz njihovih rupa; natjerat ćemo ih u bijeg, i izvesti ih pred lice pravde. Mi ne samo da ćemo poduzeti mjere protiv onih koji se usudjuju napasti Ameriku”, rekao je predsjednik Bush, “već ćemo se okrenuti i protiv onih koji ih štite, koji ih hrane i pružaju im utočište.”

XS
SM
MD
LG