Linkovi

Talebani i trgovina drogama (29/9/01) - 2001-09-29


Čelništvo talibanskog režima u Afganistanu tvrdi da su upravo oni pobožni muslimani. Medjutim, oni krše islamska učenja na različite načine. Oni podupiru terorizam. Oni progone druge ljude, uključujući muslimane, zbog njihovih vjerovanja. Oni takodjer imaju ogromnu korist od prodaje opojnih droga.

Najveći dio Afghanistana nalazi se pod kontrolom talibana. Na ovu zemlju otpada više od 70 posto svjetske proizvodnje opijuma. To uključuje 90 posto heroina koji se trenutno krijumčari u Europu. Talibani ubiru porez od deset posto na svaki kilogram opijuma koji se proda trgovcima drogom. Mnogi od ovih profita odlaze bin-Ladenovoj terorističkoj mreži al-Qaida kako bi se financiralo terorističke napade poput nedavnog napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon u kojima je poginulo oko 6 tisuća ljudi.

Nastojeći popraviti svoj image u javnosti, talibanski čelnici su u srpnju 2000. godine objavili zabranu na uzgoj maka od kojeg se dobija opijum. Kao rezultat toga, izjavio je čelnik američke savezne agencije za borbu protiv droga Asa Hutchinson, “nije došlo ni do kakvog smanjivanja u prometu heroina ili u količini heroina koja dolazi iz Afganistana".

Daleko od toga da su željeli okončati afganistanski promet drogama, stvarna svrha talibanske zabrane bila je povećavanje vlastitih profita. “Šezdeset posto proizvodnje opijuma u toj zemlji proteklih je godina uskladišteno kako bi se potaknuo rast cijena” kaže gospodin Hutchinson.

Početkom ove godine, inspektorska ekipa Ujedinjenih naroda pronašla je dokaze ovakvog gomilanja opijuma. Inspektori su ustanovili da se proizvodnja opijuma u Afganistanu povećala s 2500 tona u 1998. godini na 4600 tona u 1999. godini. Još 3100 tona ubrano je prije stupanja zabrane na snagu. Stručnjaci vjeruju da je ova ogromna količina opijuma uskladištena za prodaju kada talibani ocijene da je postignuta odgovarajuća cijena. A, kako bi osigurali buduću opskrbu opijumom, talibani sada govore o ukidanju zabrane uzgoja maka od kojeg se dobija opijum.

Kao što je to slučaj s mnogim talibanskim politikama i praksom, podrška proizvodnji opijuma samo doprinosi bijedi afganistanskog naroda. Tisuće su sada izložene opasnosti od gladi. Afganistanskom narodu su potrebni usjevi, a ne opijum. Potrebna im je ekonomija utemeljena na zakonitoj trgovini, a ne na trgovini drogom. Ukratko, potrebna im je vlada koja poštuje, umjesto što izopačuje, islamsko učenje. Islam oštro zabranjuje muslimanima korištenje droga, prodaju droga, ili dopuštanje drugima da to čine. Islam takodjer naučava da su i oni koji pružaju utočište i štite kriminalce, uključujući teroriste i trgovce drogom, i sami krivi.

XS
SM
MD
LG