Linkovi

SAD udara na terorističke financije (29/9/01) - 2001-09-29


Sjedinjene države su objavile listu pojedinaca i grupa koji su identificirani kao dio medjunarodnih terorističkih mreža. Predsjednik George W. Bush izdao je izvršnu uredbu o zamrzavanju imovine 27 terorističkih organizacija, pojedinih terorističkih vodja, te takozvanih korporacija i dobrotvornih organizacija koje služe kao fasada terorističkim grupama.

“Teroriste ćemo izgladniti uskraćivanjem financijskih sredstava, okrenut ćemo ih jedne protiv drugih, istjerati ih iz mjesta gdje se skrivaju, te ih dovesti pred lice pravde," rekao je gospodin Bush.

Medju terorističkim organizacijama zahvaćenih ovom mjerom su: Al-Qaida, koju podržavaju talibani, filipinska skupina Abu Sayyaf, zatim Oružana islamska grupa, te Salafistička grupa za poziv i borbu u Alžiru, Harakat ul-Mujahidin u Kašmiru, egipatski Islamski jihad, Islamski pokret Uzbekistana, libijska Islamska borbena grupa, Asbat-al-Ansar u Libanonu, Al-Itihaad al-Islami u Somaliji, te Adenska islamska armija.

Na listi su također Maktab Al-Khidamat, te humanitarna organizacija Wafa. Ovdje se radi o organizacijama koje se prikazuju kao dobrotvorne, ali su, ustvari, fasada za terorističke grupe. Identificirane su i dvije lažne korporacije, Al-Rashid Trust, te uvozno-izvozna kompanija Mamoun Darkazanli. Sjedinjene države kane ove kompanije izbaciti iz terorističkog biznisa.

Osobna imovina terorističkog vodje Osame bin Ladena takodjer će biti zamrznuta zajedno s imovinom njegovih suradnika. Medju njima su Ayman al-Zawahiri, utemeljitelj egipatskog Islamskog jihada, protiv kojeg je podignuta optužnica zbog upletenosti u bombaške napade na američka veleposlanstva u Tanzaniji i Keniji, Muhamed Atef, drugi po rangu zapovjednik Al-Qaide, te Abu Zubaydah, palestinski terorist za kojeg se vjeruje da je ključni planer terorističkih napada Al-Qaide.

“Ovo je samo početak”, rekao je predsjednik Bush. Sjedinjene države “će zamrznuti imovinu i drugih za koje utvrdimo da pomažu ili podržavaju terorističke organizacije u svijetu”.

Sjedinjene države su uspostavile centar za praćenje sredstava stranih terorista preko kojeg će se otkrivati i oduzimati sredstva koja se koriste za ubojstvo nevinih ljudi od New Yorka do Filipina. Ovaj centar blisko surađuje s Ujedinjenim narodima i Europskom Unijom. Sjedinjene države su razvile medjunarodni financijski ekvivalent listi najtraženijih osoba, kakvu koristi policija. “Njome se financijski svijet upozorava”, rekao je predsjednik Bush, “da ukoliko poslujete s teroristima, ukoliko ih podupirete ili podržavate, tada nećete poslovati sa Sjedinjenim Američkim Državama”.

XS
SM
MD
LG