Linkovi

Talebani - izopačenje islama (28/9/01) - 2001-09-29


Talibani su došli na vlast 1996. godine, obećavajući mir zemlji izmučenoj ratom i razaranjem. Donijeli su novu ideologiju – ekstremističku verziju islama. Talibani su imali dovoljno novca kojim su mogli kupiti gospodare rata i zapovjednike. Okrug za okrugom predavao se talibanima. U početku, uvodjenje ekstremne socijalne strogosti od strane novog režima izgledalo je kao mala cijena koju je trebalo platiti da bi došao mir. Medjutim, nije dugo trebalo da narod Afganistana shvati da talibanski vjerski režim postaje najgore izopačenje islama.

Žene su medju glavnim žrtvama te vlade. Pod talibanima, žene moraju nositi burku, veo koji ih prekriva od glave do pete, s gustom mrežom kroz koju gleda. Žene ne smiju koristiti kozmetiku. Prijeti im javno šibanje ukoliko prekrše najoštrija pravila o odijevanju u islamskom svijetu.

Talibani takodjer odbijaju dopustiti djevojkama i ženama da se obrazuju. To je u oštroj suprotnosti sa stajalištem većine muslimanskih čelnika. Gotovo prije stotinu godina, muslimanski čelnik Aga Khan Treći, poticao je žene na obrazovanje. On je vjerovao, kao i većina drugih otada da, “ukoliko obrazujete muškarca, obrazujete pojedinca, ali ako obrazujete ženu, obrazujete čitavu obitelj.”

Suprotno većini islamskog svijeta, talibani odbijaju dopustiti ženama rad izvan kuće. Kao rezultat toga, mnogi Afganistanci izgubili su sredstva za izdržavanje svojih obitelji. Nebrojene žene počele su prosjačiti na ulicama kako bi prehranile svoju djecu. Procjenjuje se da je u Kabulu, prije dolaska talibana na vlast, oko polovica svih žena radila izvan kuće. Žene su takodjer činile većinu učitelja u Kabulu, a bile su dobro zastupljene u području medicine.

Talibani inzistiraju da su njihovi edikti u skladu s islamom. Medjutim, islam, prema većini uglednih teologa, karakteriziraju tolerancija i mir, a ne licemjerje i fanatizam. Mnogi pobožni afganistanski muslimani ne prepoznaju svoju vlastitu vjeru u talibanskoj interpretaciji. Režim je izmanipulirao učenje islama da bi vladao okrutno i apsolutistički. Kako je to rekao predsjednik Bush: “Oni koji u ime Alaha čine zlo, bogohule Alahovo ime”.

XS
SM
MD
LG