Linkovi

Talibani niječu izvješća o zarobljavanju američkih specijalaca (29/9/01) - 2001-09-29


Talibani su danas zanijekali izvješća da su u blizini iranske granice zarobili tri američka specijalca i dva američka državljana afganistanskog podrijetla. Ovu je vijest objavila katarska televizija al-Jazeera.

Ujedinjeni narodi uputili su prvu pošiljku humanitarne pomoći u Afganistan od napada 11. rujna. Konvoj od 25 kamiona s 200 tona dječje odjeće za zimu, hrane, lijekova i pokrivača, krenuo je iz Peshawara u Pakistanu prema sjeveru zemlje, gdje će zalihe biti pretovarene na četiri tisuće magaraca, koji će ih preko planina prenijeti do Afganistana.

Zalihe su upućene u pokrajinu Badakstan, koja je pod kontrolom oporbe. U međuvremenu, Program Ujedinjenih naroda za hranu hitno je uspostavio zračni most, kako bi dostavio hranu za više od milijun očekivanih izbjeglica, koje bježe iz Afganistana pred mogućim američkim napadom.

Odgođeno suđenje stranim humanitarcima

Vlasti u Afganistanu odgodile je na jedan dan suđenje osmero humanitarnih djelatnika, optuženih da su širili kršćanstvo. Kako javlja Reuters, vrhovni sudac Talibana izjavio je da će optuženici biti sutra izvedeni pred sud u Kabulu, te da je početak suđenja odgođen zbog proceduralnih pitanja.

U Kabulu se nalazi pakistanski odvjetnik, stručnjak za islamsko pravo, koji će zastupati optužene strance. Skupina od dva Amerikanca, dva Australca i četiri Nijemca uhićena je prije dva mjeseca pod optužbom da su propovijedali kršćanstvo, što se u talibanskoj interpretaciji šerijatskog prava smatra kaznenim djelom.

Anti-ratni prosvjed u Washingtonu

U Washingtonu je danas nekoliko stotina osoba prosvjedovalo protiv planirane američke vojske akcije u ratu protiv terorizma. Prosvjednici su nosili transparentne s natpisima “Nećemo rat”. Skup je bio popraćen jakim osiguranjem, te je prošao bez većih sukoba. Dodatni prosvjedi zakazani su i za sutra. Anarhisti i anti-globalizacijske skupine planirale su ovog vikenda održati prosvjede tijekom jesenskog washingtonskog sastanka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, no taj je skup otkazan.

XS
SM
MD
LG