Linkovi

SAD neće pregovarati s talibanima (28/9/01) - 2001-09-28


Predsjednik Bush izjavio je da Sjedinjene Države neće pregovarati s talibanskim čelnicima. Kako iz Bijele kuće izvješćuje Scott Stearns, predsjednik je dao ovu izjavu nakon današnjeg sastanka s jordanskim kraljem Abdulahom.

Predsjednik Bush je poručio da se s talibanima neće pregovarati. On inzistira da talibansko čelništvo mora uništiti sve logore za obuku terorista i izručiti Osamu bin Ladena i sve članove njegove organizacije al-Qaida. "Prije svega, s talibanima nećemo pregovarati. Čuli su što sam imao reći i sada mogu prema tome postupiti. Ne očekujemo da pred lice pravde bude izveden samo bin Laden, već i svi oni koji su povezani s njegovom organizacijom, a nalaze se u Afganistanu."

Predsjednik Bush je naglasio da su Sjedinjene Države “za petama” teroristima, te da će biti “strpljive i odlučne” u njihovom izvođenju pred lice pravde. Gospodin Bush također je istaknuo da će Washington raditi na iskorjenjivanju terorizma diljem svijeta.

Talibanski su čelnici poručili da neće izručiti bin Ladena bez dokaza o njegovoj umiješanosti u terorističke napade u New Yorku i Washingtonu.

Sjedinjene Države tvrde da raspolažu potrebnim dokazima i da će se prema onima koji pomažu teroristima odnositi na isti način kao i prema teroristima.

Predsjednik Bush također je izrazio zadovoljstvo podrškom koju dobiva od bliskoistočnih zemalja, uključujući Jordan. U razgovoru s jordanskim kraljem Abdulahom u Ovalnom uredu, predsjednik je ponovio da se radi o ratu protiv terorizma, a ne protiv Islama.

XS
SM
MD
LG