Linkovi

Tribunal provjerava optužnicu protiv Miloševića, za zločine u Hrvatskoj (28/9/01) - 2001-09-28


Glavna tužiteljica Carla del Ponte predala je na provjeru sucima optužnicu protiv Slobodana Miloševića za njegovu ulogu u zbivanjima u Hrvatskoj. To bi značilo da se objavljivanje “hrvatske” optužnice očekuje već idućeg tjedna. Bosanska će optužnica kasniti nekoliko tjedana, informiralo je Tužiteljstvo, uz napomenu da će ona, za razliku od “kosovske" i “hrvatske’ sadržavati genocid. U haaškome Tribunalu za ratne zločine prekršili su pravilo da ne govore o budućim otpužnicama. Kako je u petak priopćeno u službi informiranja kaznenog suda, glavna je tužiteljica u četvrtak potpisala i potom proslijedila sucima na provjeru i potvrdu proširenje otpužnice protiv Slobodana Miloševica njegovom odgovornošću za zbivanja u Hrvatskoj.

Optužnica službena tek nakon sudske potvrde

Prije mjesec dana tužiteljica je do 1. listopada obećala kompletiranje postojeće Miloševićeve “kosovske” otpužnice “hrvatskom” i “bosanskom”. Dok je suci ne potvrde, otpužnica nije službeni dokument. Tužiteljstvo daje optužnicu na potvrdu sucima kada je uvjereno da ima čvrst slučaj i da su svi podastrijeti dokazi dovoljno kvalitetni da podrže svaki od njezinih navoda.

Sudačka provjera traje nekoliko dana, obično se rezervira vrijeme i za razjašnjavanje eventualnih nejasnoća kada predstavnici Tužiteljstva odgovaraju na upite sudaca. Uobičajeno je da ovakvih problema nema i da optužnice glatko prolaze zadnji sudački test.

Genocid - jedino za BiH?

Suci uzimaju u obzir kvalitet dokaza i tek kada se uvjere da su sve optužbe zasnovane na potvrđenim činjenicama optužnica postaje službenim dokumentom. Prema tome, može se očekivati da će optuznica izaći u javnost sredinom idućeg tjedna. Koliko je poznato, Milošević se tereti za ratne zločine, ne za genocid. Tužiteljstvo je u zadnjim mjesecima došlo u posjed kvalitetnog dokaznog materijala. Jedan od važnih svjedoka biti će i sam Milošević jer je nedugo nakon što je skinut s vlasti pismeno izjavio da je Beograd potpomagao srpske pobunjenike svim raspoloživim sredstvima i načinima.

“Bosanska” će optužnica kasniti nekoliko tjedana, izjavio je tužiteljičin zamjenik Graham Blewitt. Razlog je što je riječ o opsežnom, kompleksnom dokumentu i što će ona, za razliku od “kosovske” i vjerojatno "hrvatske" sadržavati i genocid. Lada Stipic – Niseteo za Glas Amerike

XS
SM
MD
LG