Linkovi

Predsjednik Stjepan Mesić o odgovornosti Slobodana Miloševića (28/9/01) - 2001-09-28


Glavna tužiteljica Međunarodnog suda za ratne zločine u den Haagu danas nije potpisala novu optužnicu protiv Slobodana Milosevica. Demantirajući svjetske agencije, glasnogovornica tužiteljstva Florance Hartman za hrvatske je medije izjavila da je Carla Del Ponte sucima predala povjerljiv dokument o svojim saznanjima u vezi s odgovornošću bivšeg jugoslavenskog predsjednika za zločine počinjene u Hrvatskoj. Tek ce sudačkom potvrdom, kazala je, dokumenti postati optužnica.

Hrvatski predsjednik Stipe Mesić vjeruje da će Slobodan Milosević odgovarati za zločine u Hrvatskoj. "Pravda neće biti zadovoljena ako otpužnica ne bude podignuta. U tom slučaju to ne bi bila samo krnja pravda, to uopće ne bi bila pravda," kazao je za Glas Amerike.

Važnost individualizacije krivnje

Hrvatski predsjednik ističe i važnost individualizacije krivnje za zločine koje su u ratu počinile hrvatske snage. Nakon hapšenja u Šibeniku, Virovitici i Bjelovaru, policija je jučer u Splitu uhapsila šest osoba koje su sumnjiče da su 1992. u splitskoj Lori počinile ratni zločin nad civilnim srpskim stanovništvom.

Osječka policija danas je na ispitivanje pozvala saborskog zastupnika Branimira Glavaša, bivšeg župana i ratnog zapovjednika obrane grada. Kao i u ranijim slučajevima burno su reagirale veteranske udruge.

Hrvatska plaća cijenu nefunkcioniranja pravne države

Predsjednik Mesić smatra da Hrvatska danas plaća cijenu desetogodišnjeg nefunkcioniranja pravne drzave. "Naš je problem što u vrijeme Franje Tuđmana pravna država nije funkcionirala. Zločini su se događali, ali nisu procesuirani, završavali su pod tepihom na štetu Hrvatske. Da su prvi zločini procesuirani znalo bi se da se za zločine odgovara. I mnogi bi si postavili pitanje da li se zločin isplati. Mnogi ne bi počinili zločin, ali kako se za zločine nije odgovaralo, jasno da su mnogi naivno mislili da se nikad niti neće odgovarati. Međutim, da bismo imali mirnu budućnost, da skinemo hipoteku bilo kakve kolektivne odgovornosti hrvatske države i nacije, moramo individualizirati krivnju procesuirajuci ratne zločine pred našim pravosuđem ili pred haaškim Tribunalom" - kazao je predsjednik Stipe Mesić za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG