Linkovi

Čelnici Europske unije u Bijeloj kući (28/9/01) - 2001-09-28


Čelnike Europske unije primio je jučer u Bijeloj kući predsjednik Bush, a susretu je nazočio i američki državni tajnik Colin Powell. Europski dužnosnici iskazali su tom prilikom podršku američkim nastojanjima u borbi protiv terorizma.

Belgijski premijer Guy Verhofstadt, čija je zemlja trenutno na čelu predsjedništva Europske unije, poziva na održavanje ministarskog sastanka kako bi se utvrdila američko-europska suradnja u borbi protiv terorizma.

Nakon polusatnog sastanka u Bijeloj kući, belgijski premijer je izjavio novinarima da je zatražio od predsjednika Busha da sastavi listu zadataka koje bi mogla izvršiti Europska unija, kako bi pomogla u ovim nastojanjima.

Prodi: Napredak u srednjeistočnom mirovnom procesu - ključan

Gospodin Verhofstadt, uz kojeg se nalazio i povjerenik Europske unije Romano Prodi, izjavio je da je Europska unija izradila svoj vlastiti prijedlog za borbu protiv terorizma, koji je predočen predsjedniku Bushu.

"Radi se o vrlo konkretnom planu akcije, s različitim pravosudnim mjerama, policijskom suradnjom, uvođenjem europskih naloga za uhićenje, te listi terorističkih organizacija koju bismo trebali staviti na papir" - rekao je belgijski premijer.

Ovaj plan podržali su čelnici Europske unije na hitnom summitu održanom prošli tjedan. Sa svoje strane, gospodin Prodi je rekao da zemlje Europske unije žele vidjeti napredak na, kako vjeruju, ključnoj komponenti za reduciranje terorizma: rješavanju sukoba izmedju Izraela i Palestinaca. "Mi podcrtavamo veliku važnost rada na pregovorima izmedju Izraela i Palestinskih vlasti u ovom delikatnom trenutku, to je izuzetno važan zadatak. Mi u Europi, pozivamo izraelsku i palestinsku stranu da unatoč poteškoćama nastave pregovore."

Sastanak Bush - Abdulah

Očekuje se da će ova poruka biti ponovljena i danas kada predsjednik Bush bude primio jordanskog kralja Abdulaha. Jordanski kralj je prvi arapski čelnik koji se sastaje s predsjednikom Bushom od 11. rujna i terorističkih napada na američkom tlu.

Tijekom jučerašnjeg sastanka s državnim tajnikom Powellom i savjetnicom za nacionalnu sigurnost Condoleezzom Rice, kralj Abdulah takodjer je podržao američka nastojanja u borbi protiv terorizma. Arapska podrška smatra se vitalnim čimbenikom u izgradnji medjunarodne koalicije u borbi protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG