Linkovi

Za popravak podzemne željeznice na Manhattanu - dvije godine (28/9/01) - 2001-09-28


New York Times izvještava da inžinjeri, koji pregledavaju oštećene tunele podzemne željeznice ispod ruševina Svjetskog trgovinskog centra, procjenjuju da će za popravak tunela za linije broj 1 i 9 biti potrebno barem dvije godine. Tunel je na dva mjesta potpuno urušen u dužini od gotovo dvjestotine metara, no, čak i tamo gdje nije urušen, čelični nosači su potpuno savijeni, a stropovi popuštaju pod teretom milijuna tona materijala ruševina iznad njih. Na nekim mjestima, pojedinačni čelični nosači iz tornjeva Svjetskog trgovinskog centra poput koplja su probili tlo, tri metra zemlje i betonski tunel i zabili se u dno tunela podzemne željeznice.

Uglavnom, nitko ne želi dati financijsku procjenu obnove nešto više od dva kilometra dvaju tunela podzemne željeznice, no, ono što se zna potpuno sigurno, piše New York Times, to je da će promet južnim dijelom Manhattana za duže vrijeme biti vrlo otežan.

Washington Post o posljednjim trenucima terorista

Washington Post piše da je u zaostalim stvarima jednog od, kako se smatra, ključnih organizatora terorističkih napada od 11. rujna, Mohameda Atte, nađen dokument od pet stranica, na arapskom jeziku, u kojemu pišu upute za posljednju noć života, zatim nekoliko islamskih molitvi, te praktični podsjetnik da se ponesu, citiramo, "noževi, oporuka, identifikacijske isprave, pasoš", te, na koncu, i uputa: "osigurajte da vas nitko ne prati".

Los Angeles Times o Nostradamusu i Sotoni

Los Angeles Times, pak, piše da su dani i tjedni nakon tragedije poslužili širenju nevjerojatnog broja takozvanih urbanih legendi i mitova. Neki od njih su čisti proizvod mašte, piše Los Angeles Times, poput, primjerice, cirkuliranja tvrdnje da je Nostradamus predvidio ovu tragediju. U e-mailovima koji kruže Amerikom, ali i svijetom, tvrdi se da je Nostradamus 1654. napisao spomenuto proročanstvo. No, ističe Los Angeles Times, mali broj čitatelja tih poruka je svjestan činjenice da je Nostradamus umro 1566.

Jedna od najburnije raspravljanih takvih legendi proizlazi, piše Los Angeles Times, iz fotografije gorućih tornjeva Marka Phillipsa, koju je njegova agencija, Associated Press, distribuirala niti petnaestak minuta nakon što je snimljena. Na fotografiji se, tvrdi se, u dimu vidi lice - Sotone. Gospodin Phillips je primio nekoliko tisuća poruka u kojima ga se optužuje da je "sotonina ruka", ili "bič Božji", ili, najjednostavnije, da je retuširao fotografiju.

No, kako tvrdi i on, a i Associated Press, fotografija je poslana u cirkulaciju tako brzo da nitko - čak i da se ne obaziremo na novinarsku etiku - ne bi stigao ništa na njoj izmijeniti.

XS
SM
MD
LG