Linkovi

Pentagon ne komentira izvješća o navodnom djelovanju američkih elitnih postrojbi u Afganistanu (28/9/01) - 2001-09-28


Pentagon je odbio komentirati medijska izvješća, prema kojima se u Afganistanu već nalaze elitne postrojbe američke vojske, u potjeri za Osamom bin Ladenom. Glasnogovornik Pentagona izjavio je da Ministarstvo obrane neće komentirati operacije ili obavještajne aktivnosti. Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova također je priopćilo da nema informacija o takvim izvješćima.

Najtiražniji američki dnevnik USA Today prenio je riječi američkih i pakistanskih vojnih časnika, koji privatno tvrde da su američki specijalci stigli prije dva tjedna s naredbom da uhvate ili ubiju bin Ladena, odnosno, da barem ograniče njegovo kretanje do početka američkih zračnih udara.

Stvaranju koalicije pomogao odmjeren pristup krizi

Dužnosnici administracije predsjednika Busha pokušavaju umanjiti izglede da će do zračnih udara doći vrlo brzo. Kako iz Pentagona izvještava Alex Belida, visoki dužnosnik Pentagona odbacio je nedavna medijska izvješća, u kojima se sugerira da američka vojna akcija još nije pokrenuta, jer nema solidnih obavještajnih podataka o tome gdje se nalazi Osama bin Laden.

Dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, kazao je da vojne planere trenutno najviše brine kako će afganistanskom narodu i islamskom svijetom uopće objasniti da američke snage ne namjeravaju udariti nasumično. Isti dužnosnik također priznaje da je odmjereni pristup administracije vojnoj akciji pomogao Sjedinjenim Državama da steknu veću podršku zemalja, koje su u početku strahovale od američke reakcije na terorističke napade.

Ishitrena intervencija ne bi bila učinkovita

U međuvremenu, general Henry Shelton, zapovjednik Združenog stožera američkih oružanih snaga, rekao je novinarima da bi u krizi bilo lako izvesti brzu vojnu osvetu. No, general Shelton je također istaknuo da to možda ne bi bio najučinkovitiji potez, pogotovo protiv odgovornih za nedavne napade. "S vojne točke gledišta, u krizi je vrlo lako automatski posegnuti za vojskom, jer vojska može reagirati brzo i na način koji će dobro izgledati na televiziji i u novinama. S druge strane, ako želite biti doista učinkoviti, morate znati da u situacijama poput ove na raspolaganju imate niz sredstava, koje treba udružiti i udariti u samo srce neprijatelja."

Dužnosnici Pentagona ne isključuju mogućnost da su nedavni napadi za cilj možda imali isprovocirati Sjedinjene Države na ishitrenu vojnu akciju, koja bi naišla na žestoke kritike u muslimanskom svijetu i možda dovela do novih terorističkih napada.

XS
SM
MD
LG