Linkovi

Latinska Amerika stoji uz SAD (28/9/01) - 2001-09-28


Zemlje Latinske Amerike ujedinjavaju se u podršci Sjedinjenim Državama nakon terorističkih napada od 11. rujna. U rezoluciji koju je usvojila Organizacija Američkih Država kaže se da napadi na Svjetski trgovinski centar i Pentagon predstavljaju napad na sve 34 zemlje članice OAD-a.

Kako je to rekao američki državni tajnik Colin Powell, "Sjedinjene Države stajale su uz vas, a vi sada stanite uz nas, partneri u odlučnosti ... slobodni ljudi odlučni u kolektivnoj obrani naše sigurnosti i demokratskih ideja koje su nam tako drage”.

Najmanje 29 od 34 zemlje članice Organizacije Američkih Država izgubile su neke od svojih građana u napadu na Svjetski trgovinski centar. Kako je to rekao gospodin Powell: “Ovaj napad na jednog od nas predstavlja napad na sve nas”.

“Ova prijetnja”, kaže se u rezoluciji Organizacije Američkih Država, “traži ujedinjenu i usklađenu akciju kako bi se zaštitilo i obranilo slobodno prakticiranje demokracije”. U rezoluciji Organizacije Američkih Država poziva se “vlade država članica te sve druge vlade da uporabe sva potrebna i dostupna sredstva kako bi se gonilo, uhitilo i kaznilo odgovorne za terorističke napade, te kako bi se spriječilo nove napade”.

“Predsjednik Bush i ja smo se susreli i razgovarali s našim kolegama iz svih dijelova svijeta”, rekao je državni tajnik Powell. “A poruka koju smo čuli u velikoj većini slučajeva glasila je: s vama smo; terorizam je naš zajednički neprijatelj; moramo zajednički djelovati protiv ove međunarodne pošasti, te protiv svih koji je pomažu i podupiru.”

Ujedinjeni Narodi, Arapska Liga, Organizacija Islamske Konferencije te Organizacija Afričkog Jedinstva, svi su ustali u osudu ovih napada. Odredbe o kolektivnoj obrani NATO-saveza te ANZUS-saveza, odnosno Australije, Novog Zelanda te Sjedinjenih Država stupile su na snagu. Europska Unija iskazala je podršku podržavši odmazdu protiv zemalja koje pružaju utočište teroristima.

Kako je to rekao američki državni tajnik Colin Powell: “Neka ne bude dvojbe, mi smo u dugoročnoj svjetskoj kampanji protiv terorizma ... Branit ćemo vladavinu zakona od bezakonja. Nećemo dopustiti da ubojice unište naše demokracije i poharaju naša gospodarstva. Nikada nećemo dopustiti da našu budućnost otmu teroristi”.

XS
SM
MD
LG