Linkovi

Sigurnost na aerodromima - u nadležnosti savezne vlade (27/9/01) - 2001-09-27


Predsjednik Bush je najavio da će savezna vlast preuzeti brigu o sigurnosti na američkim aerodromima. Obračajući se zaposlenima u čikaškoj zračnoj luci O’Hare, predsjednik je izvjestio o koracima koji bi trebali biti poduzeti da bi se uvelo više sigurnosti u zračni promet.

Predsjednik je pozvao građane da se ponovo počnu koristiti avio-prijevozom, uvjeravajući ih da je civilno zrakoplovstvo sada sigurno. Gospodin se Bush zahvalio uposlenicima zrakoplovnih kompanija zbog povratka na posao, te je istaknuo da je njihova predanost poslu odraz čvrste odluke Amerikanaca da ne podležu strahu od terorizma. "Mi se nećemo odreći našeg prava na slobodno putovanje, nećemo odustati od naših sloboda. Dok oni misle da su nas pogodili u srce, kažemo im da ga nisu dotaknuli, te da smo mi prejaka nacija da bi nas terorizam ugrozio.”

Predsjednik je Bush rekao da će vlada osigurati 500 milijuna dolara pomoći kojom će se financirati promjene u zrakoplovima, da bi se pilotske kabine osigurale od upada terorista.

Najnovije iz istrage

Istraga terorističkih napada ubrzano se vodi u većem broju slučajeva. Istražitelji ispituju veći broj potencijalnih osumnjičenika. Savezni istražni ured, FBI, uhitio je nedaleko od Washingtona osobu za koju se pretpostavlja da je bila u vezi s jednim od otmičara zrakoplova koji se obrušio na zgradu Pentagona.

Više osoba je u pritvoru jer bi mogli poslužiti kao svjedoci, a u tri savezne države uhićeno je 10 osoba - pod optužbom da su nabavili falsificirane dozvole za vožnju kamiona koji prevoze otrovne materije. Britanska policija ispituje šestoricu Iračana i jednog Nijemca.

UN o pooštravanju kontrole nad međunarodnim financijama

Sjedinjene Države su zatražile od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da razmotri rezoluciju kojom bi se pooštrila medjunarodna kontrola nad financiranjem terorističkih skupina. Nacrt dokumenta, koji još nije službeno pušten u proceduru, također govori o razmjeni obavještajnih podataka, te o izručenju optuženih terorista.

Diplomati na East Riveru kažu da – kako se čini - ne postoji ozbiljnije protivljenje predloženoj rezoluciji, iako će za dogovaranje formulacije teksta biti potreban dan ili dva. Sjedinjene bi države – kako se navodi – željele da Vijeće sigurnosti usvoji rezoluciju do ponedjeljka, kada Glavna skupština Ujedinjenih naroda započinje raspravu o terorizmu.

Jesse Jackson se sprema u Afganistan

Američka je vlada priopćila da neće spriječiti planiranu mirovnu misiju svećenika Jessea Jacksona u Afganistanu. Američke vlasti, medjutim, neće ni podržati misiju ovog aktivista za ljudska prava. U intervjuu televizijskoj mreži NBC, zamjenik državnog tajnika Richard Armitage je naglasio da Sjedinjene Države očekuju od afganistanskih talebana da poduzmu konkretne korake, te se s njima neće voditi dijalog. Gostujući u programu iste televizijske mreže, Jesse Jackson je rekao da odlazak u Afganistan nije njegova želja, ali da će uzeti u obzir tu mogućnost, ukoliko bude ocijenio da postoje izgledi za napredak glede izručenja Osame bin Ladena.

Rast neuposlenosti

I današnja poslovna kretanja ukazuju na to da su teroristički napadi nanijeli ionako oslabljenom američko gospodarstvu težak udarac. U izvještaju Ministarstva rada kaže se da se broj Amerikanaca koji su zatražili naknadu zbog nezaposlenosti povećao na najvišu razinu unazad devet godina, dok poslovni sektor - od avio-prijevoznika do proizvodjača auto-dijelova – otpušta sve više radnika. Europska središnja banka danas nije mijenala svoju ključnu kamatnu stopu, očekujući najnovije informacije o stanju američke ekonomije.

XS
SM
MD
LG