Linkovi

Veleposlanik Lawrence Rossin posjetio muftiju Šefka Omerbašića (27/9/01) - 2001-09-27


Američki veleposlanik u Hrvatskoj Lawrence Rossin sastao se danas sa zagrebačkim muftijom Šefkom Omerbašićem.

S porukom da Amerika nije u sukobu s muslimanima, veleposlanik Rossin posjetio je jutros u zagrebačkoj džamiji muftiju Šefka Omerbašića, predsjednika Mešihata Islamske zajednice Hrvatske.

U izjavi koju je nakon susreta dao novinarima Rossin je istaknuo da su SAD "u sukobu s teroristima koji su isplanirali i izveli napad 11. rujna te s onima koji ih podržavaju". "Nismo u sukobu s muslimanima u Americi i drugdje u svijetu", kazao je dodajući da je teroristički napad na New York i Washington suprotan islamskom učenju.

Muftija Šefko Omerbašić i ovom je prilikom osudio teroriste u čijem je stravičnom napadu na tornjeve Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku i zgradu Pentagona u Washingtonu poginulo vise od šest tisuća ljudi. Američkom veleposlaniku zahvalio se što ga je posjetio u "trenutku velike napetosti između judeokršćanske i islamske civilizacije".

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj smatra da bi tu napetost "mnogi htjeli iskoristiti za, po svijet katastrofalan, sukob dviju civilizacija". Upravo zato, rekao je, posjet američkog veleposlanika hrabri da se ustraje u borbi za mir, toleranciju, suživot i ljudsko dostojanstvo. "Na tim ćemo vrijednostima ustrajavati čuvajući vjeru u njenim okvirima, a ostalo prepustiti politici", kazao je muftija Šefko Omerbašić.

XS
SM
MD
LG